Putinov kritičar Navaljni dobio tjedan dana zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni dobio je u utorak tjedan dana zatvora jer se opirao uhićenju na prosvjedu zbog presuda aktivistima koji kažnjenima zbog napada na policiju na skupu protiv predsjednika Vladimira Putina 2012.

Ruska interventna policija brzo je u ponedjeljak ugušila taj prosvjed i pritvorila stotine protivnika službenog Kremlja koji su demonstrirali protiv "pokaznog procesa" kojim Putin želi, tvrde, diskreditirati oporbu i ugušiti neslaganje sa svojom politikom.

"Sedam dana za Alekseja Navaljnog", napisala je njegova glasnogovornica Ana Veduta na Twitteru.

Kazna Navaljnome i ostalim sudionicima prosvjeda šalje signal da Kremlj neće tolerirati neodobrene prosvjede u trenutku kad su u susjednoj Ukrajini prosvjednici srušili predsjednika Viktora Janukoviča.

Još nekoliko poznatih oporbenjaka i sudionika prosvjeda, među ostalima i Boris Nemcov kažnjeno je sa sedam do deset dana zatvora.

Europa je već kritizirala Rusiju zbog tih uhićenja i još ionako zbog Ukrajine već nategnuti odnosi s Moskvom dodatno su se pogoršali.

Kremlj krivi Zapad i ukrajinske oporbene čelnike za krvoproliće u Ukrajini, u kojoj je prošli tjedan u glavnome gradu Kijevu među 82 poginulih u neredima bilo mnogo policajaca. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter