Putina opjevali kao supermena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok na Zapadu lome glavu baveci se analizama tko stvarno vlada Rusijom, premijer Vladimir Putin ili predsjednik Dmitrij Medvedev, ruski glazbenici su za sebe riješili taj problem. Moskovska grupa «Murzilki international» postala je vrlo popularna, jer je opjevala kako u vrijeme jake ekonomske krize premijer Vladimir Putin «kroti i odgaja» oligarhe i prisiljava ih da daju place sirotinji. Pjesma «Putin jedet v Pikaljovo» o premijerovom putovanju u industrijski grad Pikaljovo postala je veliki hit, a može se cuti i vidjeti spot na internetu. Osim Rusa tu pjesmu rado slušaju i korisnici interneta iz Ceške, Poljske i zemalja na Baltiku.

U tom «antikriznom» hitu trio pjeva o tome kako je premijer Putin došao u Pikaljovo koje se nalazi u Lenjingradskoj oblasti gdje je tvornica od koje cijeli grad živi. Vlasnik tog kombinata tj. velike cementare koja hrani Pikaljovo je donedavno svemocni milijarder Oleg Deripaska koji je zbog krize prestao radnicima davati placu, jer se nije mogao dogovoriti s prodavacima sirovine za cement. Njega nije bilo briga što ce ceh platili radnici. Bez ikakvih drugih primanja, u pravom smislu proleteri iz Pikaljova zablokirali su magistralnu cestu u želji da izazovu pažnju javnosti. Tada je u Pikaljovo stigao Putin i pozvao vlasnike cementare i pred tv-kamerama ih natjerao da se dogovore i potpišu ugovor. Snimku kako Putin prstom poziva Olega Deripasku da potpiše ugovor pokazale su mnoge ruske i svjetske televizije. Odmah zatim radnicima su isplacene place.

Zbog toga što narod u Rusiji ne voli oligarhe, jer smatra da su do bogatstva došli prevarom, to Putinovo mahanje prstom prema Deripaski bio je pravi melem na ranu. Zato je pjesma ubrzo postala hit. Svida li se Putinu pjesma, zasad se ne zna, jer ga nitko od novinara nije ni pitao.

I dosad je Putin imao vrlo visoki rejting u narodu. Dok su na Zapadu poceli objavljivati fotografije obnaženog Putina koji jaše ili pliva poput pravog maco tipa, za Ruse je mnogo važnije to što su o njemu poceli pricati viceve i pjevati pjesme makar ih neki doživljavaju kao parodiju, a neki kao narodni ditiramb.


Podijeli: Facebook Twiter