Putin vjeruje da će prevladati razum

Niko Čančarević, Slaviša Šmalc, Vladimir Torbica, Kristina Gergeta Sotončić, Branka Milošević i Biljana Bojić
Niko Čančarević, Slaviša Šmalc, Vladimir Torbica, Kristina Gergeta Sotončić, Branka Milošević i Biljana Bojić

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak kako smatra da sjevernokorejska kriza neće eskalirati u sukob velikih razmjera koji bi uključivao nuklearno oružje i vjeruje da će prevladati razum.

Međutim, on je rekao kako misli da sjevernokorejsko vodstvo strahuje da bi u slučaju zamrzavanja nuklearnog programa i programa oružja ostali bez jedinog sredstva samoobrane.

Putin, koji je govorio na ekonomskom forumu u Vladivostoku na dalekom istoku Rusije na koji su došli njegov južnokorejski kolega po dužnosti i japanski premijer, ranije je upozorio da bi uzavrele napetosti oko raketnog programa Pjongjanga mogle prerasti u "globalnu katastrofu".

Međutim, u četvrtak, nakon nekoliko dana razgovora s regionalnim čelnicima i dužnosnicima, Putin zvuči optimističnije i kaže kako Rusija vidi da administracija Donalda Trumpa želi smiriti napetosti oko Sjeverne Koreje.

"Siguran sam da to neće prerasti u sukob velikih razmjera, a posebice onaj u kojem bi se koristilo oružje masovnog uništenja", rekao je Putin okupljenima na forumu.

"Sve strane su dovoljno razumne i shvaćaju svoju odgovornost. Mi možemo riješiti taj problem diplomatskim sredstvima", istaknuo je.

Rusija zajedno s Kinom zagovara plan "zamrzavanja za zamrzavanje" prema kojem bi SAD i Južna Koreja zaustavili svoje velike vojne vježbe u zamjenu za to da Sjeverna Koreja zaustavi svoj program oružja.

Međutim, izgleda da zasad nijedna strana nije voljna odstupiti od svoje pozicije.

Putin je rekao da Pjongjang neće okončati svoj nuklearni i raketni program jer ga smatra jedinim sredstvom samoobrane. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter