Putin: u Rusiji nema problema s ljudskim pravima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da 2012. u Rusiji nije bilo većih kršenja ljudskih prava, dok je organizacija Human Rights Watch (HRW) ocijenila da su tu godinu obilježile najgore represije civilnog društva nakon pada SSSR-a.

"Mislim da 2012. nije bilo posebnih problema u vezi s ljudskim pravima", rekao je Putin na konferenciji za novinare održanoj s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom koji se nalazi u radnom posjetu u Rusiji.

Ruski je predsjednik podsjetio da je 2012. bila godina kampanje za predsjedničke izbore, prije kojih su održani parlamentarni izbori krajem 2011.

"U svakoj zemlji vodi se oštrija politička borba tijekom izbornih kampanja, cijelo vrijeme se govori o nepravilnostima, a to je posvuda pravilo", primijetio je Putin.

HRW je ocijenio u svom godišnjem izvješću predstavljenom početkom veljače da je 2012. bila najgora godina u pogledu ljudskih prava u nedavnoj povijesti u Rusiji, nakon pada SSSR-a prije 21 godinu.

Oporba i ruske nevladine organizacije neprestano ukazuju na sve veće povrede sloboda od kada se u svibnju 2012. u Kremlj na treći predsjednički mandat vratio Vladimir Putin.

Protiv glavnih vođa oporbe Alekseja Navalnija i Sergeja Udalcova vode se kaznene istrage i mogle bi im biti određene zatvorske kazne do 10 godina zatvora.

Protiv dvadesetak ljudi vode se procesi nakon sukoba tijekom manifestacije 6. svibnja uoči prisege Vladimira Putina i oni bi također mogli biti osuđeni na 10 godina zatvora zbog sudjelovanja u masovnim nemirima. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter