Putin u Kijevu, otete aktivistkinje Femena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnica Femena napadnuta je a tri aktivistkinje iz skupine poznate po tome što njezine pripadnice prosvjeduju golih grudi, napadnute su i otete u Kijevu dok su pokušavale prosvjedovati protiv posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina, doznaje se od skupine.

Tri Ukrajinke, aktivistkinje Femena, koje su se pripremale na prosvjede u središtu ukrajinske prijestolnice i fotografa pokreta "pretukle su nepoznate osobe koje su ih zatim automobilom odvezle u nepoznatu pravcu", rekla je Hucol za France Presse. Na upit agencije kijevska policija nije mogla ništa reći o izgredu.

Čelnica pokreta Ana Hucol napadnuta je uoči početka posjeta Vladimira Putina. Hucol se u subotu ujutro vraćala doma iz šetnje sa psom u Kijevu kada ju je nepoznati muškarac udario šakom u lice i pobjegao odnijevši psa sa sobom. "Potrčala sam za njim ali sam samo uspjela vidjeti da je uletio u auto ugrabivši mog psa", rekla je dodavši da je večer prije primijetila kako je netko prati.

"Svejedno mi je je li to netko iz SBU-a (ukrajinska sigurnosna služba) ili neki bandit kojeg je on vrbovao", rekla je feministička aktivistkinja, ocijenivši da je riječ o zastrašivanju uoči proslave koja se ovog vikenda održava u Ukrajini a ima političku konotaciju.

Pokret Femen, osnovan u Ukrajini, sa sjedištem u Parizu, već niz godina organizira akcije diljem svijeta prosvjedujući protiv seksizma, diskriminacije žena, homofobije, dosluha države i Crkve, autoritarnih režima i izborne prijevare. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter