Putin stigao na Krim povodom Dana pobjede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je stigao na Krim gdje je, nakon parade u Moskvi, obilježio sovjetsku pobjedu u Drugom svjetskom ratu i pripajanje ukrajinskog poluotoka Rusiji nazvao uspjehom, objašnjavajući da su Krimom bili zavladali fašisti.

"Siguran sam da će 2014. ući u anale naše cijele zemlje kao godina kada su narodi koji ovdje žive čvrsto odlučili biti zajedno s Rusijom, potvrdivši vjernost povijesnoj istini i uspomeni na naše pretke", rekao je Putin na vojnoj paradi u Sevastopolju na Crnom moru.

"Puno je posla pred nama, ali premostit ćemo sve poteškoće jer smo zajedno, što znači da smo postali jači", poručio je Putin.

Ukrajinska vlada nazvala je Putinov posjet Krimu, prvom otkako je to područje pripojeno Rusiji prije dva mjeseca, "provokacijom" koja je namjerno izazvana kako bi se kriza još više zaoštrila.

Predsjednik ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk odbacuje ruske optužbe da je na vlasti zahvaljujući državnom udaru koji su potpomogli neonacistički ukrajinski nacionalisti.

"Prije 69 godina zajedno smo se s Rusijom borili protiv fašizma i pobijedili. Sada se povijest ponavlja, ali u različitoj formi", kazao je Jacenjuk i dodao da "ondje gdje su Rusija i Ukrajina stajale rame uz rame protiv Njemačke, sada Njemačka, zajedno sa SAD-om i Velikom Britanjom, stoji rame uz rame s nama".

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen osudio je Putinov posjet Krimu čiju aneksiju zapadne sile ne priznaju.

"Njegov posjet Krimu je neprimjeren", rekao je Rasmussen. Također je izrazio sumnju u tvrdnje šefa Kremlja da je povukao snage s ukrajinske granice.

Bijela kuća je kritičkim tonovima popratila Putinov dolazak na Krim, ocijenivši da će jedini ishod toga posjeta biti "povećanje napetosti".

"Ne prihvaćamo rusku aneksiju Krima. Takav jedan posjet samo može povećati napetosti", izjavila je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Laura Lucas Magnuson. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter