Putin: "Radikali" dovode u pitanje plin za Europu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je u subotu zabrinutost prijetnjom ukrajinskih "radikala" da će omesti isporuku ruskog plina Europi.

Rusija zadovoljava oko 30 posto europskih potreba za plinom, a gotovo polovica isporučuje se plinovodima kroz Ukrajinu.

"Jako nas brinu izjave ukrajinskih radikala, njihove izravne prijetnje da će omesti transport plina. Nadamo se da će zdrav razum prevladati", rekao je Putin na sastanku s direktorima međunarodnih energetskih tvrtki u Sankt Peterburgu.

Putin je pozvao na strogo poštivanje ugovora o isporuci plina. Ruski plinski monopolist Gazprom zaprijetio je da će 3. lipnja obustaviti isporuku plina Ukrajini ako ta zemlja unaprijed ne plati plin i ne počne smanjivati dug od 3,5 milijardi dolara. Predstavnici Rusije, Ukrajine i EU-a trebali bi o toj situaciji razgovarati u ponedjeljak u Berlinu. Ukrajina je ponudila cijenu od 268,5 dolara za 1.000 prostornih metara plina, dok Rusija traži 485, dolara.

Putinov savjetnik za gospodarstvo Andrej Bjelousov poručio je da bi EU trebala uzeti u obzir interese europskih tvrtki koje posluju s Rusijom kada bude odlučivala o sankcijama protiv Moskve zbog krize u Ukrajini.

"Iskreno se nadam da će pri odlučivanju razmotriti interese europskih tvrtki koje posluju s Rusijom", izjavio je Bjelousov na gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu. "To su europske tvrtke koje posluju ovdje, uglavnom rade za europska tržišta i u Europu odnose torbe pune novca", rekao je. Belousov je također najavio da bi Moskva mogla poduzeti pravne korake, ako sankcije budu utjecale na rusku vanjsku trgovinu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter