Putin priznao Krim kao suverenu državu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak uredbu o priznavanju Krima kao suverene države, javile su ruske agencije navodeći ured Kremlja za odnose s javnošću.

Pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji podržalo je 96,77 posto glasača na referendumu održanom u nedjelju, objavio je u ponedjeljak nakon prebrojavanja svih glasova predsjednik izbornog povjerenstva na Krimu Mihail Mališev dodajući da je odziv bio 83 posto.

SAD i EU uveli sankcije nakon krimskog referenduma

SAD i EU su nakon jučerašnjeg referenduma o pripojenju Krima Rusiji uveli sankcije dužnosnicima iz Rusije i Ukrajine koje obuhvaćaju zamrzavanje njihove imovine u inozemstvu i zabranu putovanja.

Na jučerašnjem referendumu što su ga Kijev i Zapad proglasili protuzakonitim, pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji podržalo je 96,77 posto birača. Krimski parlament "predložio je Ruskoj Federaciji da integrira Republiku Krim kao novi entitet koji će imati status republike". Taj će potez "razbiti" Ukrajinu protiv njezine volje, eskalirajući u najozbiljniju krizu između Istoka i Zapada nakon završetka hladnog rata, ocjenjuje Reuters.

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je uveo sankcije protiv jedanaestorice ruskih i ukrajinskih dužnosnika koji se smatraju odgovornima za vojni upad Moskve u Krim, a među njima je i s vlasti svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič te dvojica pomoćnika ruskoga predsjednika Vladimira Putina, Vladislav Surkov i Sergej Glazijev.

No, Putin, za kojega Zapad vjeruje da nastoji u što većoj mjeri obnoviti nekadašnji Sovjetski Savez pod ruskom vlašću, nije na crnoj listi.

U Bruxellesu se u ponedjeljak 28 ministara vanjskih poslova složilo oko popisa s imenima 21 ruskog i ukrajinskog dužnosnika kojima će biti zamrznuta imovina te zabranjena putovanja. No, EU još nije objavio njihova imena. Washington i Bruxelles izvijestili su da će se uskoro donijeti dodatne mjere ako se Rusija ne povuče i ako i službeno anektira Krim.

- Današnjim akcijama poslana je jasna i oštra poruka ruskoj vladi, a to je da postoje posljedice akcija kojima se krše suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i druge poteze poput potpore održavanju protuzakonitog referenduma o odcjepljenju Krima, piše u današnjem priopćenju Bijele kuća.

Visoki dužnosnik Obamine administracije rekao je da postoje konkretni dokazi da su neki glasački listići bili već označeni kada su stigli u neke krimske gradove. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter