Putin potpisao zakon protiv posvajanja u SAD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak zakon koji Amerikancima zabranjuje posvajanje ruske djece, priopćio je ured Kremlja za odnose s javnošću.

Tekst koji će na snagu stupiti 1. siječnja jedna je od najneugodnijih odluka koje je Moskva donijela prema SAD-u od Hladnog rata.

Zakon je u ruskom parlamentu izglasan kao odgovor na "listu Magnickog", koju je nešto ranije donio američki Kongres i potvrdio je predsjednik Barack Obama.

Potonja zabranjuje ulazak u SAD ruskim čelnicima umiješanim u smrt odvjetnika Sergeja Magnickog u zatvoru 2009. ili u druga kršenja ljudskih prava te predviđa blokadu njihove imovine.

Novi ruski zakon predviđa i sastavljanje "crne liste" Amerikanaca nepoželjnih u Rusiji, za koje se sumnja da su narušili prava ruskih građana.

Lista je sastavljena, ali se neće objaviti u javnosti, dodao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela je agencija Ria Novosti.

Po informacijama koje je agenciji France Presse dao pravobranitelj Kremlja za dječja prava, stranci su od 2008. do 2011. posvojili gotovo 15.000 ruske djece, od kojih su više od 5.000 posvojili Amerikanci. Sami Rusi su posvojili nešto više od 33.000 djece. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter