Putin podržava ukrajinski prekid vatre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu kako podržava prekid vatre koji je uveo ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, ali je dodao kako bez praktičnih mjera za početak pregovora s proruskim separatistima njegov mirovni plan neće biti održiv, javljaju agencije.

"Vladimir Putin podržava odluku predsjednika Ukrajine Petra Porošenka o prekidu vatre na jugoistoku Ukrajine kao i njegove iskazane namjere da poduzme brojne konkretne mjere kako bi postigao mirno rješenje", rekao je Kremlj u priopćenju.

"Ipak, ruski predsjednik ukazuje na činjenicu da predloženi plan bez praktičnih mjera usmjerenih na otpočinjanje procesa pregovora neće biti održiv i realističan", stoji u priopćenju. Novi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko iznio je u petak mirovni plan kojim želi smiriti prorusku separatističku pobunu na istoku zemlje proglasivši jednotjedni prekid vatre, zatražio je razoružanje pobunjenika te dao ponudu amnestije i obećanje da će provesti ustavne reforme.

Putin je u priopćenju rekao kako "Porošenkov mirovni plan ne treba imati obilježje ultimatuma za pobunjenike". Tom odlukom ipak nije okončano nasilje jer se u subotu ukrajinska vojska borila blizu separatističkih uporišta Donjeck i Slovjansk s proruskim pobunjenicima, koji su odbacili jednostrano primirje Kijeva.

"Mogućnost koja se otvara zaustavljanjem vojnih operacija mora se iskoristiti za početak konkretnog dijaloga i pronalaženje političkog kompromisa između zaraćenih strana na istoku Ukrajine", rekao je Kremlj u priopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "poziva dvije starne u sukobu da prekinu sve vojne operacije i da sjednu za pregovarački stol", zaključuje se u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter