Putin ostao bez nagrade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugledna njemacka nagrada za promicanje slobode i demokratskih promjena ove godine ipak nece biti dodijeljena jer je izbor ruskog premijera Vladimira Putina za laureata pretrpio žestoke napade medija i politicara, javlja u subotu Reuters.

"Ove se godine nagrada nece dodijeliti", izjavio je glasnogovornik odbora za dodjeluju nagrade Quadruga. "Vidjet cemo što ce biti sljedece godine", dodao je.

Odbor je priopcio da je bio zabrinut zbog "lavine kritika u medijima i politickim krugovima", ukljucujuci i politicare iz vladajuce koalicije, zbog prijedloga da se nagrada dodijeli Putinu, pa je Quadruga, nagrada koja se dodjeljuje od 2003. godine, prvi put povucena.

Putin, bivši špijun KGB-a, predložen je za nagradu zbog doprinosa stabilnosti i pouzdanosti njemacko-ruskih odnosa. Na taj prijedlog reagirale su i ruske oporbene skupine koje porucuju da je Putin ogranicio gradanska prava i vršio represiju tijekom dvaju predsjednickih mandata od 2000. do 2008. godine.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade, medu ostalima, jesu bivši sovjetski celnik Mihail Gorbacov, bivši ceški predsjednik Vaclav Havel, turski premijer Recer Payyip Erdogan i grcki premijer George Papandreu.


Podijeli: Facebook Twiter