Putin optužio Tursku da štiti IS-ovo krijumčarenje nafte

(AFP)
(AFP)

Putin je u ponedjeljak navečer optužio Tursku da je rušenjem ruskog borbenog zrakoplova htjela zaštititi isporuke nafte koju organizacija Islamska država šalje u Tursku, što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odlučno odbio ponudivši ostavku ako se dokaže da je ta optužba točna.

Optužbe dolaze u času kada Moskva uvodi Ankari gospodarske sankcije pošto je Turska prošlog tjedna srušila ruski bombarder blizu sirijske granice, što je prouzročilo ozbiljnu krizu u odnosima dviju zemalja koje su nekad bile partneri.

- Imamo sve razloge vjerovati da je odluka o rušenju našeg zrakoplova motivirana željom da se zaštite trase kojima se nafta šalje u Tursku, napose u luke u kojima se ukrcava u tankere, rekao je Putin na tiskovnoj konferenciji na rubu COP21.

Ruski predsjednik je rekao da se nafta koju proizvodi IS i jedan je od glavnih izvora financiranja džihadističke skupine, "u velikim količinama, industrijski slala u Tursku".

Turski predsjednik je na konferenciji u Parizu odlučno odbio te optužbe: Ako se (Putinove optužbe) dokažu, otići ću s dužnosti jer mi to nalaže čuvanje časti moje zemlje, rekao je Erdogan, a prenijela je u ponedjeljak navečer agencija turske vlade Anadolija, ustvrdivši da Tuska svoje energetske potrebe osigurava "zakonskim putem".

- Nismo nepošteni toliko da bismo ulazili u takvu trgovinu s terorističkim skupinama. Svi to moraju znati, dodao je Erdogan.

Napetost između Moskve i Ankare ozbiljno dovodi u pitanje prijedlog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea o stvaranju jedinstvene koalicije u Siriji protiv IS-a.

- Uvijek ćemo se zauzimati za prijedlog o širokoj koaliciji, ali u tome nećemo uspjeti sve dok se neki u ostvarenju svojih kratkoročnih političkih interesa koriste terorističkim skupinama", ocijenio je u ponedjeljak ruski predsjednik koji se u četvrtak u Moskvi sastao s Hollandeom.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je na pariškoj konferenciji na "smirivanje stanja" između Moskve i Ankare u prigodi susreta s ruskim predsjednikom iza zatvorenih vrata, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće.

I UN-ov glavni tajnik je pozvao na "smirivanje", istaknuvši da je zaštita zračnog prostora "suvereno pravo Turske". (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter