Putin naredio bržu gradnju svemirskog lansirališta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u utorak da se ubrzaju radovi na izgradnji više milijardi dolara vrijednog svemirskog lansirališta na ruskom dalekom istoku, uz granicu s Kinom, kojim želi prekinuti ovisnost o kozmodromu Bajkonur u Kazahstanu i omogućiti buduće misije na Mjesec i Mars.

Putin je helikopterom nadletio golemo gradilište u Vostočnjiju u trenutku kad sukob s Ukrajinom, u kojoj su bile izrađene rakete Zenit i Dnjepr, pokazuje krhkost ruskog obrambenog i svemirskog sustava zbog ovisnosti o bivšim sovjetskim republikama. Izgradnja lansirališta na ruskom tlu presudna je u ostvarenju Putinovih napora da reformira nekad uspješnu svemirsku industriju, koja je u međuvremenu završila na koljenima zbog nebrojenih proračunskih rezova i odljeva stručnjaka u 90-im godinama prošlog stoljeća. "Naša vlastita svemirska infrastruktura i mreža modernih kozmodroma... omogućit će Rusiji jačanje statusa vodeće svemirske supersile i zajamčiti neovisnost svemirskih aktivnosti", rekao je Putin u Vostočnjiju. Obraćajući se nadležnima za gradnju, Putin je rekao da radovi kasne gotovo tri mjeseca i da je broj od šest tisuća radnika, koliko ih je trenutačno na gradilištu, upola manji od onog koji bi trebao biti.

"Kapacitet kozmodroma u budućnosti će biti proširen... kako bi se mogao koristiti za programe istraživanja Mjeseca, Marsa i drugih svemirskih tijela", kazao je. Rusija je, po riječima svojeg predsjednika, već uložila oko 100 milijardi rubalja u izgradnju novog lansirališta kojim želi zamijeniti kozmodrom u Bajkonuru, koji od raspada SSSR-a unajmljuje od Kazahstana, a namjerava utrošiti još 50 milijardi. Unatoč velikim troškovima proizašlim iz pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima i posljedicama sankcija koje joj je nametnuo Zapad, ruski dopredsjednik vlade Dmitrij Rogozin kazao je da njegova zemlja neće smanjiti ulaganja u svemirsku industriju, ustvrdivši da se najavljeni plan "neće mijenjati". Rusija je s vojnog kozmodroma Pleseck na sjeveru zemlje u srpnju lansirala prvu svemirsku raketu koja je u potpunosti bila izrađena unutar njezinih granica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter