Putin: Napad na Siriju samo uz čvrste dokaze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija bi mogla podržati napade na Siriju samo ako bi takva vojna akcija imala odobrenje Ujedinjenih naroda i kad bi dokazi o napadima kemijskim oružjem bili neoborivi, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru za prvi program ruske televizije.

"Prema trenutno važećem međunarodnom pravu, samo Vijeće sigurnosti UN-a može odobriti uporabu sile protiv suverene države. Bilo kakav drugačiji pristup kojim bi se htjelo opravdati takva uporaba sile je neprihvatljiv i mogao bi se okarakterizirati kao čin agresije", rekao je ruski predsjednik u razgovoru za rusku televiziju i agenciju AP snimljenom u utorak a emitiranom danas.

"Ako ima dokaza da je korišteno kemijsko oružje i da su ga koristile regularne snage, to bi trebalo dostaviti Vijeću sigurnosti UN-a. Dokazi bi trebali biti uvjerljivi a ne utemeljeni na glasinama i podacima prikupljenim prisluškivanjem", naglasio je Putin i dodao : "Na temelju takvih dokaza i mi smo spremni djelovati odlučno i ozbiljno".

Rusija je obustavila isporuku suvremenog protuzrakoplovnog sustava S-300 Siriji, rekao je Putin. "Imali smo ugovor o isporici S-300, isporučili smo neke komponente ali nismo kompletirali dostavu i trenutno je taj posao obustavljen". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter