Putin i Obama traže nove inicijative za Siriju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski i američki predsjednici, Vladimir Putin i Barack Obama, zadužili su svoje ministre vanjskih poslova da zajedno traže "nove inicijative" kako bi se okončao rat u Siriji, objavio je Kremlj u petak nakon što su dvojica predsjednika razgovarala telefonom.

Putin i Obama su pozvali na izbjegavanje poteza koji bi naštetili rusko-američkim odnosima, koji su zategnuti zbog razlika glede Sirije i drugih pitanja kao što su Putinov odnos prema protivnicima u Rusiji otkad je u svibnju ponovno postao predsjednik.

Dvojica državnika razgovarala su telefonom tri dana nakon što ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i novi američki državni tajnik John Kerry tijekom razgovora o Siriji u Berlinu nisu postigli napredak.

Visoki ruski i američki diplomati više su se puta susreli posljednjih mjeseci, a u razgovore je bio uključen i posrednik UN-a za Siriju Lakhdar Brahimi, ali oni nisu donijeli veliki napredak u smislu okončanja sukoba koji traje već gotovo dvije godine i u kojemu je poginulo više od 70.000 ljudi.

Rusija i Sjedinjene Države imaju različite poglede glede sudbine sirijskog predsjednika Al Asada. Dok Washigton zahtijeva njegov odlazak, stajalište Rusije je da njegovo odstupanje s vlasti ne može biti uvjet za mirovni sporazum. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter