Putin i Obama razgovarali o sukobima u Siriji i Ukrajini

Vladimir Putin i Barack Obama (AFP)
Vladimir Putin i Barack Obama (AFP)

Predsjednici Rusije i SAD-a, Vladimir Putin i Barack Obama, razgovarali su u ponedjeljak na rubu summita o klimi u predgrađu Pariza o sukobima u Siriji i Ukrajini pri čemu su se zauzeli za političko rješenje, a da nisu prevladali svoje razlike.

Susret koji je trajao oko sat i pol održao se "iza zatvorenih vrata", navodi se u priopćenju iz ureda ruskog predsjednika. Dvojica predsjednika su se "očitovala za početak političkog rješenja" u Siriji, dodao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela je agencija Interfaks.

Razgovarali su o "prijekoj potrebi da se ostvari napredak u vezi s bečkim procesom", potvrdio je dužnosnik Bijele kuće.

Međunarodna zajednica je ponovo pokrenula dinamiku radi pronalaženja političkog rješenja u Siriji, s dvjema međunarodnim konferencijama u Beču, u listopadu i u studenome. Prihvaćene su smjernice koje će za 18 mjeseci omogućiti organiziranje izbora.

Moskva i Washington se ipak razlikuju u vezi sa sudbinom sirijskog predsjednika Bašara al Asada kojeg Rusija podupire, a Sjedinjene Države žele njegov odlazak.

U ponedjeljak je "predsjednik Obama opetovao svoje stajalište da je odlazak Bašara al Asada nužan i naglasio je važnost usmjeravanja vojnih napora na skupinu Islamsku državu (IS), a ne na umjerenu oporbu", rekao je izvor u Bijeloj kući.

SAD koji predvodi međunarodnu koaliciju, već više od godinu dana bombardira IS u Iraku i u Siriji. Rusija od rujna bombardira Siriju, ali se sumnja da gađa ponajprije umjerene oporbene skupine.

Usto, američki i ruski predsjednici su "razgovarali o Ukrajini i istaknuli potrebu brže provedbe dogovora iz Minska", kazao je kremaljski glasnogovornik.

Cilj tog dogovora je zaustaviti sukob proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske u kojemu je od travnja 2014. na istoku Ukrajine poginulo više od 8.000 vojnika.  Ukrajinski sukob je prouzročio izolaciju Rusije, koju optužuju da je vojnike i oružje poslala kao pomoć pobunjenicima. Moskva je od tada pod teškim zapadnim sankcijama.

Obama je na susretu opetovao Putinu da bi se "sankcije mogle ukinuti" bude li Rusija poštovala sve odredbe Minskog dogovora, rekao je izvor u Bijeloj kući.

Napokon, Obama je izrazio žaljenje zbog smrti ruskog pilota čiji je zrakoplov Turska srušila na svojoj granici sa Sirijom i ponovio je pozive na smirivanje stanja između Ankare i Moskve, navodi taj izvor.

Predsjednik Putin se u ponedjeljak nije htio sastati s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom koji je s njim htio razgovarati u prigodi konferencije o klimi.  (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter