Putin i Obama razgovarali o Siriji

Barack Obama (AFP)
Barack Obama (AFP)

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je ruskog kolegu Vladimira Putina kako bi s njime razgovarao o stanju u Siriji, priopćio je u nedjelju Kremlj.

Dvojica čelnika su "pozitivno ocijenila" dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji postignut na konferenciji u Muenchenu ovog tjedna, navodi se u priopćenju Kremlja koji je razgovor nazvao "iskrenim".

Putin i Obama su se "dogovorili da će potaknuti suradnju preko diplomatskih kanala i drugih tijela radi provedbe dogovora" iz Muenchena, dodaje se u priopćenju.

Nakon intenzivnih razgovora u Muenchenu, na jugu Njemačke, Sjedinjene Države, Rusija i njihovi najveći saveznici u tom pitanju - osim sirijskih strana - pozvali su u noći na petak na "prekid neprijateljstva" do idućeg tjedna.

No rješavanje sirijskog sukoba dodatno je otežano zbog turskog granatiranja područja koja nadziru Kurdi i slanja saudijskih borbenih zrakoplova na tursku bazu, A Rusija se protivi mogućoj kopnenoj intervenciji Ankare i Rijada.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u nedjeljnom razgovoru za Euronews izjavio da je predsjednik Bašar al Asad jedina legitimna snaga u zemlji i da bi njegovim odlazakom nastao "kaos".

"Možete se složiti ili ne, ali on je predsjednik", rekao je, po prijevodu na engleski.

"Ako ga se ukloni, nastat će kaos, kakav smo ne jednom vidjeli u nekim zemljama Bliskog istoka", dodao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter