Putin i Nikolić potpisali strateško partnerstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Tomislav Nikolić potpisali su u Sočiju Deklaraciju o strateškom partnerstvu dviju zemalja kojom se definiraju ključna načela buduće suradnje Beograda i Moskve, izvijestili su iz Sočija beogradski elektronički mediji.

Deklaracija je potpisana nakon trećeg sastanka Nikolića i Putina za minulih godinu dana otkad je Tomislav Nikolić izabran za predsjednika Srbije. Deklaracija o strateškom partnerstvu predviđa da dvije zemlje iskoriste maksimalne mogućnosti na području  ekonomije, trgovine, znanosti, tehnologije, obrazovanja i kulture.

Putin i Nikolić su na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon potpisivanja deklaracije najavili nastavak rada na nizu zajedničkih projekata i ulaganja dviju zemalja, započetih poglavito u energetici. Šef ruske države izjavio je da će do kraja godine početi gradnja srpske trase plinovoda "Južni tok", u kojoj Rusija sudjeluje ulaganjem 1,7 milijardi dolara, javljaju beogradski mediji.

Srbija i Rusija, inače, već surađuju u najvećoj srpskoj naftnoj tvrtki NIS u koju je Rusija uložila milijardu i pol eura. Putin je najavio spremnost ruske strane za ulaganje dodatnih milijardu i po eura, te podsjetio da je Rusija Srbiji već odobrila dva kredita - od 800 i 500 milijuna za prometnu i željezničku infrastrukturu.

Šef Kremlja istaknuo je i dobro poznato stajalište Rusije u vezi s rješavanjem problema Kosova. "Mi podupiremo uzajamno prihvatljivo rješenje na bazi Rezolucije UN 1244 i, naravno, podupiremo srpske prijatelje koji vode pregovore s Prištinom uz posredstvo Bruxellesa", istaknuo je ruski predsjednik.

Srbijanski šef države Tomislav Nikolić ocijenio je potpisivanje deklaracije "velikim danom za Srbiju". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter