Putin i milijuni Rusa slave Božić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u noći na ponedjeljak dočekao pravoslavni Božić u manastiru, a milijuni Rusa su uz paljenje svijeće i zvuk zvona sudjelovali na polnoćki u crkvama diljem zemlje.

Putin je, gole glave i u košulji s otkopčanim ovratnikom, sudjelovao na misi u manastiru u predgrađu Sočija, ljetovalištu na jugu zemlje. Držao je upaljenu svijeću, kao i ostali vjernici. Njegova supruga Ljudmila, praktična vjernica koja se rijetko pojavljuje u javnosti, nije bila uz njega.

Premijer Dmitrij Medvedev i supruga Svetlana bili su na svečanoj božićnoj misi u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi koju je predvodio patrijarh Kiril i na kojoj je sudjelovalo više od 5.000 vjernika.

Ruski politički čelnici uveli su običaj dolaska na pravoslavne obrede nakon sudjelovanja Borisa Jeljcina na polnoćki 1992., označivši tako prekid s ateističkim sovjetskim vlastima.

Više od tri milijuna Rusa sudjelovalo je na misama diljem zemlje, u više od 9.000 crkava, po informaciji ministarstva unutarnjih poslova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter