Putin i Medvedev ce zamijeniti funkcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Celicna ruka Rusije", aktualni premijer Vladimir Putin, objavio je u subotu da se u Kremlj vraca kao predsjednik nakon izbora u ožujku 2012., a sadašnji šef države Dmitrij Medvedev preuzet ce njegovo mjesto i postati premijer.

Ruski premijer Vladimir Putin i predsjednik države Dmitrij Medvedev objavili su na kongresu vladajuce stranke Jedinstvene Rusije u Moskvi da ce nakon predstojecih parlamentarnih i predsjednickih izbora zamijeniti funkcije.

Putin ce se kandidirati na predsjednickim izborima 2012., a Medvedev ce nositi stranacku listu na parlamentarnim izborima 4. prosinca i u slucaju pobjede, koju nitko ne dovodi u pitanje, postati premijerom, javljaju agencije.

Putin i Medvedev su jedan drugoga predložili na nove funkcije pred 11 tisuca izaslanika na kongresu Jedinstvane Rusije. Time su napokon završena duga politicka saga i nagadanja o tome tko ce se od te dvojice ruskih politickih lidera natjecati na predsjednickim izborima. "Za nositelja liste Jedinstvene Rusije na izborima za Dumu 4. prosinca predlažem predsjednika Dmitrija Antoljevica Medvedeva", rekao je Putin.

"S obzirom na to da mi je ponudeno da budem nositelj stranacke liste Jedinstvene Rusije na parlamentarnim izborima i da sam, u slucaju pobjede, spreman aktivno raditi u vladi, mislim da bi bilo dobro da ovaj kongres podupre kandidaturu predsjednika stranke Vladimira Putina za dužnost predsjednika države", uzvratio je Medvedev.

Putin, koji je predsjednicku dužnost obnašao od 2000. do 2008. izabrao je tada malo poznatog Medvedeva za nasljednika jer se nije mogao natjecati za treci predsjednicki mandat zaredom. No, prema ustavu može sudjelovati u predsjednickoj utrci 2012. Štoviše, ustavnim reformama iz 2008. predsjednicki mandat produžen je s cetiri na šest godina, pa bi Putin (58) teoterski mogao biti ponovno izabran 2018. i na vlasti ostati sve do 2024.

"To je velika cast", rekao je sadašnji premijer prije nego je predložio Medvedeva za predsjednika vlade. "Hvala vam, nadao sam se vašoj potpori", dodao je. "Siguran sam da ce Jedinstvena Rusija pobijediti i da ce na temelju potpore biraca Dmitrij Medvedev sastaviti nov, mlad, mocan i ucinkovit tim te voditi rusku vladu", istaknuo je Putin.

Putin i Medvedev govorili su pred oko 11.000 clanova stranke u sportskoj dvorani Lužnjiki u Moskvi koji su kandidaturu Putina, bivšeg obavještajca KGB-a, oduševljeno pozdravili su dugotrajnim pljeskom. Putin je na stranckom kongresu otkrio da ovakav dogovor postoji vec dugo vremena. "Bit cu iskren, prije nekoliko smo godina dogovorili tko treba što raditi. Uostalom, za mene i Medvedeva pitanje tko i što radi nikada i nije bilo najvažnije pitanje", rekao je Putin.

Mnogi analiticari kažu da je Rusija "Putinova pozornica" i da je ovo bila njegova odluka, obrazlažuci to cinjenicom da se Medvedev, unatoc tome što je ponekad javno iznosio suprotna stajališta, nikada nije suštinski usprotivio Putinu.
Ankete pokazuju da Putin sigurno pobjeduje na izborima, a Jedinstvena Rusija ocekuje da ce osvojiti dvotrecinsku vecinu na izborima za Dumu.

Putina se smatra konzervativnijim politicarem od Medvedeva i brojni analiticari ocijenjuju da bi njegov povratak u Kremlj mogao dovesti do gospodarske stagnacije najveceg svjetskog proizvodaca energije. Iako se Medvedev (46) cini liberalnijim, poznavatelji prilika isticu da su njihove medusobne razlike više ticu stila, a ne same politike. Buduca vlada suocit ce se s brojnim gospodarskim izazovima i pozivima na oštrije ekonomske i politicke reforme koje bi, upozoravaju analiticari, mogle dovesti do socijalnih nemira. Novi kabinet morat ce se nositi i sa složenim odnosima sa Sjedinjenim Državama te s nesigurnim razvojem dogadaja nakon ustanaka u arapskom svijetu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter