Putin i Letta u Trstu potpisali niz ugovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prigodom sastanka talijanskog premijera Enrica Lette i ruskog predsjednika Vladimira Putina u utorak u Trstu talijanske i ruske tvvrtke potpisale su niz ugovora o poslovnoj suradnji.

Među 21 potpisanim ugovorom su sporazumi između talijanskih energetskih kompanija Enel i Eni s ruskim Rosneftom, Enija i prozvođača prirodnog plina Novatek a ugovore su potpisali i talijanske banke i kompanije Mediobanca, Fincantieri i proizvođač automobilskih guma Pirelli. "U energetskom sektoru imali smo važnu razmjenu i moramo nastaviti raditi na tome", rekao je Letta.

Uspostavljen je i zajednički fond za ulaganja vrijedan milijardu eura, a potpisano je i sedam ugovora između dviju vlada, uključujući ugovore između poštanskih službi dvije zemlje i razmjeni u kulturi. Putin je istaknuo da je Italija četvrti ruski trgovinski partner s razmjenom vrijednom više od 50 milijardi eura godišnje.

Letta i Putin razgovarali su i o "jačanju političkog partnerstva", kako je rekao Letta na konferenciji za tisak istaknuvši dogovor o ublažavanju uvjeta ruskim građanima za dobivanje turističkih viza za Italiju. Jačanje prava u civlinom društvu također je bilo na dnevnom redu a tim će se pitanjem baviti i kada Italija preuzme turnusno predsjedanje Europskom unijom u drugoj polovici 2014. godine, dodao je Letta.

Izvan mjesta održavanja sastanka stotine gay aktivista prosvjedovale su protiv Putinovog posjeta noseći transparente. "Postoji hladan i nasilan vjetar koji dolazi s istoka, vjetar represije i ušutkavanja ljudskih prava", rekao je poznati talijanski zagovaratelj prava homoseksualnih osoba i bivši parlamentarni zastupnik Vladimir Luxuria. " Ovo je drugi prosvjed koji je dočekao Putina otkako je u ponedjeljak sletio u Rim. Ruski čelnik u dva je dana posjeta Italiji razgovarao s nizom talijanskih dužnosnika te papom Franjom u Vatikanu.

Ranije su prosvjednici iz organizacije Greenpeace na raznim lokacijama u Rimu tražili od Putina da odbaci optužbe za huliganizam protiv takozvanih "Arktičkih 30", aktivista koji su u rujnu uhićeni kada su prosvjedovali protiv ruske naftne platfomre u Arktiku. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter