Putin: Greenpeace prekršio međunarodno pravo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trideset članova posade Arctic Sunrisea, broda Greenpeacea koji je prošlog tjedna presrela ruska obalna straža i optužila za "piratstvo", nalazi se u pritvoru, objavila je u srijedu ta nevladina organizacija.

"Premješteni su u centre za privremeni pritvor" nakon što su dovedeni na kopno u Murmansku na ispitivanje, izjavila je aktivistica Greenpeacea s mjesta događaja Evgenija Beljakova.

Ruske vlasti pokrenule su istragu protiv aktivista Greenpeacea, protiv kojih će biti pokrenut proces neovisno o njihovim državljanstvima, zbog akcije na platformi Gazproma na Arktiku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je u srijedu metode Greenpeacea i opravdao pregled njihova broda Arctic Sunrise i pritvor posade nakon njihove akcije usmjerene na naftnu platformu Gazproma.
 
"Ti su ljudi prekršili međunarodno pravo", rekao je Putin na forumu o Arktiku u Salekhardu, na krajnjem sjeveru. "Jasno je da to nisu pirati, ali oni su pokušali zauzeti platformu", dodao je.
 
Ruski graničari su u četvrtak izveli napad na taj Greenpeaceov ledolomac, koji je na Arktik došao kako bi javno osudio projekte bušenja naftnih izvora u tom području. Članovi posade Arctic Sunrisea - 4 Rusa i 26 državljana raznih zemalja - nalaze se sada u privremenim prihvatnim centrima u Murmansku i regiji, nakon što su prebačeni na kopno na ispitivanje.
 
U utorak je rusko istražno povjerenstvo objavilo da su ruske vlasti pokrenule istragu protiv aktivista organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace, protiv kojih će biti pokrenut proces neovisno o njihovu državljanstvu, zbog akcije na platformi Gazproma na Arktiku tj. "piratstva u organiziranoj skupini", za što bi mogli biti osuđeni na kaznu do 15 godina zatvora.
 
Čini se da Putinove izjave oslobađaju aktiviste Greenpeace te optužbe, a glasnogovornik istražnog povjerenstva najavio je mogućnost prekvalifikacije istrage. U Salekhardu je Putin na međunarodnom forumu rekao da ruske snage i graničari nisu znali tko pokušava zauzeti platformu pod krinkom Greenpeacea i podsjetio na kontekst događaja u Keniji.
 
Akcija Greenpeacea se dogodila tri dana prije napada somalskih islamista u Keniji. Ruski predsjednik je naglasio da je isključeno odustajanje od eksploatacije naftnih izvora, čije opasnosti u Arktiku ističe Greenpeace. (Hina)

Podijeli: Facebook Twiter