Putin daje Srbiji kredit od 800 milijuna dolara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin obecao je u subotu u Moskvi srbijanskom kolegi Tomislavu Nikolicu kredit od 800 milijuna dolara.

"Prije dvije godine dodijelili smo Srbiji kredit od 200 milijuna dolara, a sada smo spremni na dodjelu druge tranše od 800 milijuna dolara", rekao je Putin, po priopcenju Kremlja. Ruski predsjednik je dodao da je "najvažnije što ih sa Srbijom vežu jake partnerske veze na Balkanu, te da Srbe smatraju duhovnom bracom".

Nikolic, kojem je odlazak u Moskvu prvo inozemno putovanje nakon izbora, zahvalio je na svemu što je Rusija ucinila i što ce u buducnosti ciniti za Srbiju. Posebno se to odnosi, rekao je, na pitanje ostanka Kosova u sastavu Srbije. "Uvjeravam vas da je Srbija ruski partner na Balkanu", kazao je.

Kako piše agencija AFP, Nikolic nikada nije skrivao svoje proruske simpatije, pa je u Beogradu 2007. godine izjavio da je Srbiji "bolje biti ruska provincija nego pristupiti Europskoj uniji", ali je u meduvremenu promijenio antieuropsku retoriku.

"Srbija je na putu ka EU-u. To je dalek i neizvjestan put. Mi cemo uredivati zemlju po pravilima koja postoje u EU", kazao je Nikolic ruskom predsjedniku, ali je ponovio da njegova zemlja nece u NATO. "Ja sam to otvoreno govorio u predsjednickoj kampanji i pobijedio", kazao je.

Nakon inauguracije, Nikolic ce 12. lipnja otputovati u Bruxelles. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter