Putin će pomilovati Hodorkovskog i Pussy Riot?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi krajem godine pomilovati bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog i dvije članice punk benda Pussy Riot, izjavio je u srijedu jedan savjetnik za ljudska prava u Kremlju.

Putin je u rujnu zatražio od svog savjeta za ljudska prava da mu podastre prijedloge za amnestiju u povodu 20. obljetnice ruskog postsovjetskog ustava iz prosinca 1993. Nakon što se susreo s Putinom, čelnik savjeta Mihail Fedotov izjavio je novinarima da vjeruje da će Hodorkovski i dvije članice Pussy Riota, Nadežda Tolokonjikova i Maria Aljokina biti obuhvaćeni amnestijom, dodajući kako je riječ o "nenasilnim kaznenim djelima".

Brojni kritičari Kremlja i zapadne vlade smatraju Hodorkovskog i članice skupine Pussy Riot žrtvama političkih presuda. Njihovo oslobađanje moglo bi biti pokušaj poboljšanja Putinova ugleda uoči Zimskih olimpijskih igara u veljači 2014. godine u ruskom Sočiju.

Tolokonjikova i Aljokina trebale bi biti otpuštene u ožujku nakon odslužene dvogodišnje zatvorske kazne zbog sudjelovanja u "punk molitvi" u katedrali u Moskvi u veljači 2012., a Hodorkovski bi iz zatvora trebao izići u kolovozu. Hodorkovski, bivši čelnik naftne tvrtke Yukos, u zatvoru je od 2003., a dvaput je osuđen za financijske malverzacije, dok kritičari suđenja tvrde da je Hodorkovski time kažnjen jer je izazvao Putina te kako bi država preuzela njegova naftna bogatstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter