"Putevima vina" - prvi hrvatski vinski film

Iz filma "Putevima vina"
Iz filma "Putevima vina"

Prvi hrvatski vinski igrano-dokumentarni film "Putevima vina" u režiji Miroslava Mirkovića bit će, uz besplatan ulaz, prikazan u Pulskoj filmskoj tvornici u subotu, s početkom u 19 sati, a nakon projekcije slijedi druženje s filmskom ekipom te vođena degustacija kvalitetnih hrvatskih vina.

Uz redatelja, film će u Puli predstaviti i glumac Igor Galo koji je posebni gost istarskog segmenta filma. Film "Putevima vina" rezultat je međunarodnih projekata Hrvatska vinarska priča 2008. i Vinska karta Hrvatske 2008. - 2010. godine. Glavni junaci su Franjo Francem, priznati hrvatski enolog i mlada vinska kraljica Nataša Puhelek koji su odlučili krenuti na dugi put kroz četiri godišnja doba po cijeloj Hrvatskoj. Njihova je zadaća provesti gledatelje kroz najpoznatije hrvatske vinske podrume i upoznati ih s tajnama stvaranja vina.

U Istri su susreli i poznatog hrvatskog glumca Igora Galu koji je zajedno s enologom Francemom putovao kroz "crvenu" Istru, zemlju malvazije, muškata i terana. Gledatelji će tako kroz raznolike vinarske priče imati priliku saznati što je to zapravo Hrvatska vinarska priča 2008., jer ovaj film prati sve faze nastajanja vina: od prvog pupa, rezidbe vinograda, zelene rezidbe, prvog grozda, berbe, kasne berbe, ledene berbe, mirovanja pa sve do pohranjivanja vina u podrum. Projekt je nastao pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i u realizaciji Mandrak produkcije iz Zagreba, te koncerna Agrokor u ulozi strateškog partnera. Film je rađen u koprodukciji s tvrtkom Concept 90 Pty iz australskog Pertha. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter