Putevima droge: Raspetljavanje dilerskog lanca

Privođenje Danijela Čibarića na porečki sud zbog pokušaja iznude Rajka Hrvatiča (M. SARDELIN/arhiva)
Privođenje Danijela Čibarića na porečki sud zbog pokušaja iznude Rajka Hrvatiča (M. SARDELIN/arhiva)

Nastavivši raspetljavati veliki dilerski lanac između Istre, Primorja, Zagreba i Varaždina istražitelji su došli do još trojice dilera. Riječ je o Gjinu Zallaju (49) iz Umaga, Danijelu Čibariću (36) iz Kopra i Grujici Stojanoviću iz Zagreba, koje se sumnjiči za preprodaju narkotika u zadnje dvije i pol godine.

I dok su Zallaj i Stojanović završili iza rešetaka, Čibarić je zasad nedostupan policiji, no za njim će uskoro biti raspisana tjeralica. Naime, na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu određen mu je istražni zatvor pa će istražitelji imati osnovu da za njim i službeno organiziraju potragu.

A jučer je potvrđeno da su riječki inspektori dovršili kriminalističko istraživanje nad ovom trojicom osumnjičenih jer ih se tereti za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Trojac je još u svibnju 2010. godine počeo nabavljati narkotike, i to iz Slovenije, što ne čudi s obzirom na povezanost Danijela Čibarića s tamošnjim narkomiljeom. Uspjeli su prokrijumčariti ukupno kilogram heroina u Hrvatsku te ga u manjim količinama preprodavati.

Jedna od najvećih prodaja realizirana je u Umagu, gdje su uspjeli "utopiti" čak 250 grama ove droge, dok je ostatak mahom bio namijenjen narkotržištu Zagreba.

- Ostatak droge u Zagrebu je, i zaplijenjen, potvrđeno je iz Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta čiji su istražitelji ovih dana realizirali jednu od najvećih operacija protiv narkomafije u Hrvatskoj, tijekom koje je do sada već uhićeno 25 osoba.

Baš nekako u vrijeme kad su nabavljali heroin iz Slovenije Čibarić i Zallaj bili su mete revolveraša koji je na njih pucao ispred kasina Zephyr u Plovaniji.

Da je tog 4. lipnja 2010. godine pokušao ubiti Čibarića sada je optužen Sebastijan Vidović iz Poreča (35), koji međutim niječe krivnju. Prema Čibariću, koji je sa Zallajem sjeo u automobil, te je večeri ispaljeno najmanje pet hitaca. No, Čibarić tvrdi da ne zna ni iz kojeg je oružja pucano, ni tko je ispalio te hice, koji su ga pravim čudom promašili. Jer, jedan mu je metak prošao iza glave i završio u naslonu vozačkog sjedala.

Tada se pucnjava povezivala s obračunom unutar balkanskog narkokartela, a Čibarića se etiketiralo kao osobu blisku Draganu Tošiću, kojeg se sumnjičilo da je bio vođa ljubljanske "ćelije" klana Darka Šarića.

Gjin Zallaj se u crnoj kronici 2006. godine našao kao osumnjičenik za silovanje jedne Slovenke u Umagu i kao osoba koju su pojedini građani Umaga u lecima podijeljenima po gradu označili kao narkobossa. Zallaju se sudilo i za pomaganje pri ilegalnom prebacivanju stranaca 2008. u Sloveniju, a Čibariću za pokušaj iznude pola milijuna eura 2007. od slovenskog tajkuna Rajka Hrvatiča, kojemu je bio prijatelj i tjelohranitelj. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ, M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter