Putem interneta besplatno do niza dokumenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić i pomoćnik ministra uprave Darko Parić predstavili su danas Vladin projekt Središnji državni portal i e-građani, zahvaljujući kojem građani od danas, nakon što u Fini dobiju svoje korisničko ime i elektronički pretinac za komunikaciju, može besplatno putem interneta doći do svojih dokumenata koji će imati elektronski žig.

Nakon dvije i pol godine rada, sustav u javnoj upravi koji je bio neuređen i nefunkcionalan ovim projektom približavamo građanima, izgrađujemo "državu bez papira" i napokon državu približavamo građanima, istaknula je Opačić.

Cilj je da građani putem interneta uskoro mogu prijavljivati porez, rođenje djeteta, dobiti obavijesti da su stigle porodiljne naknade ili da im MUP dojavljuje porukom da im istječe putovnica.

Od danas već mogu zatražiti rodni ili vjenčani list, a putem e-Dnevnika provjeriti ocjene svoga djeteta te je li imalo izostanaka.

Opačić je dodala da je u saborskoj proceduri Zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi, koji će biti usvojen do 15. srpnja i koji je imperativ čitavog projekta. Čitav bi projekt trebao biti potpuno funkcionalan u roku od tri godine.

Prva faza projekta jest da će građani moći dobiti sve informacije i obavijesti, rekla je Opačić napominjući da se aplikacijom u sustavu socijalne skrbi već otišlo korak dalje, odnosno da korisnici socijalne skrbi ili oni koji apliciraju na nju više ne trebaju donositi potvrde i dokumente jer se jednim klikom sve može vidjeti i provjeriti.

U sklopu projekta je i novi Središnji državni portal, na kojem će biti sve što se tiče rada Vlade, rekao je pomoćnik ministra uprave Darko Parić. Objasnio je da je sustav platforma da bilo tko u javnoj upravi u njega "stavi" sve svoje usluge.

Dodao je da će građani u Fini dobiti potrebne podatke za otvaranje korisničkog pretinca, a sustav će ih prepoznavati po imenu i prezimenu.

Osobni korisnički pretinac omogućava izravan pristup elektroničkim uslugama javne uprave i primanje osobnih elektroničkih poruka, a dostupan je i kao aplikacija za pametne telefone (trenutno samo za Android, uskoro i za dvije ostale platforme).

Već se oko milijun hrvatskih građana koristi sličnim sustavom u transakcijama s bankama pa ne vidimo razloga da građani to ne prihvate i ne koriste u ovom projektu, rekla je Opačić.

Odgovarajući na pitanje što će biti s onim građanima koji nemaju internet ili sa starijima koji se njime ne znaju koristiti, odgovorila je da ima onih koji se nikada neće naučiti koristiti internetom, ali će se za takve pobrinuti djeca ili bližnji. Što se dostupnosti internet mreže tiče, naglasila je da će uskoro biti objedinjeni svi optički kapaciteti, uključivo i HEP i Plinacro, i da će veza biti dostupna svugdje u Hrvatskoj.

Od danas u sustavu e-građani moguće je, i to besplatno, zatražiti elektroničke izvode iz matične knjige rođenih ili vjenčanih, provjeriti svoj upis u registru birača, informirati se o ocjenama djeteta u školi, provjeriti izabranog liječnika, naručiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja, zatražiti svoju elektroničku radnu knjižicu u HZMO-u, informirati se o očekivanom iznosu mirovine, registrirati se kao potencijalni posloprimac, provjeriti uplaćene doprinose u drugi stup mirovinskog osiguranja, pribaviti potvrde od REGOS-a, provjeriti svoju poreznu knjigovodstvenu karticu, provjeriti svoje podatke u OIB sustavu ili administrirati svoj elektronični identitet.

Čitav projekt izradila je Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama, APIS IT, a u tri godine Vlada je na projekt isplanirala potrošiti 30-ak milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter