Putem Europskog suda srušiti ovršni sustav u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puljanka Miriam Kervatin, predsjednica i osnivačica udruge Blokirani informirala nas je da je prošlog tjedna Europski sud pravde (ECJ) iz Luksemburga potvrdio teze te udruge o protupravnim ovrhama koje se provode u Hrvatskoj. Pojasnila je da je riječ o presudama u slučaju Pula parkinga protiv Svena Klausa Tederahna, te zagrebačkog odvjetnika Ibrice Zulfikarpašića protiv Slaven Gajera.

- Velika je to revolucija! Ove dvije presude potpuno ruše hrvatski ovršni sustav miksa privatnih i javnih instrumenata naplate, a bez da se dužniku dala mogućnost da ga se nešto pita na sudu. Time i postupanje Fine, prometne i pomorske policije u ovršnim postupcima također nije sukladno EU pravnim normama. Mi očekujemo da ćemo putem Europskog suda srušiti ovršni sustav u Hrvatskoj, a oštećeni će moći dobiti pravo na nadoknadu eventualne štete. Iz europskih iskustva znamo da je prosječna nadoknada iznosila 1.000 eura po oštećenom. No, oni koji su ostali bez stanova i druge imovine ne mogu očekivati povrat te imovine, komentirala je Kervatin.

"(Ne)vjerodostojna isprava"

Pojasnila nam je kako je ECJ zaključio da nije "vjerodostojna isprava", račun koji je Ibrica Zulfikarpašić ispostavio svojem klijentu, ili računovodstvene isprave koje je podnio Pula Parking i temeljem kojih su se javni bilježnici povodili provodili prilikom izdavanja rješenja o ovrsi.

- U ovim predmetima je javni bilježnik rješenje o ovrsi donio na temelju računa koji je jednostrano sastavio vjerovnik, pri čemu dužnik tražbinu nije izričito prihvatio. Sada se vidi da hrvatski pravosudni sustav griješi, a te europske presude potvrđuju da sam bila u pravu, iznijela nam je Kervatin.

Prethodno tim presudama Suda u Luksemburga, Ustavni sud iz Zagreba donio je rješenje kojim odbija prijedlog udruge Blokirani da se proglasi neustavnim ustavno suspektne odredbe Općeg poreznog zakona. Ustavni sud je prethodno već odbio prijedlog Udruge u dijelu ocjene ustavnosti Ovršnog zakona i Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima. Kervatin kaže da im ostaje sačekati još odgovor u dijelu Zakona o obveznim odnosima, a kada dobiju i taj odgovor obratit će se Sudovima u EU.

- No, u negativan odgovor ne treba sumnjati jer Ustavni sud neće protiv politike, mišljenja je predsjednica udruge Blokirani koja smatra da je činom odbijanja prijedlog njezine udruge Ustavni sud počinio dva važna prekršaja iz domene temeljnih prava: nije zaštito nadnacionalna ljudska prava hrvatskih građana i tražiti pojašnjenje od ECJ-a. Da je Ustavni sud tako postupio bio bi zaustavljen ovaj Eldorado sa sedam milijuna ovrha u Hrvatskoj, jer čak 90 posto ih nije rezultat parnice, a stranke nisu obaviještene o svojim pravima. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter