Put u Kinu s Josipom Diminicem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset i dvije akvarelisticke minijature s motivima najmnogoljudnije zemlje svijeta, nekoliko skulptura i fotografija, film «Skica za portret» i javnosti vec poznata knjiga «Ljepoti je mjesto u Kini», što ih sve autorski potpisuje akademski slikar i kipar Josip Diminic, predstavljeni su ove subote u do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani društvenog doma u Koromacnu.

O ovom umjetniku, rodenom u obližnjem Svetom Lovrecu-Diminicima 1937. godine, koji i danas neumorno množi svoj prebogat umjetnicki opus govorila je povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner, na ciji su se govor satkan od impresivnih biografskih podataka i iskrenih izraza štovanja Diminiceva rada nadovezali izdavac knjige Branko Cegec i povjesnicarka umjetnosti Marina Baricevic, scenaristica filma.

Njegovo prvo predstavljanje publici svog rodnog kraja, svojoj rodbini i školskim kolegama ocekivano je ganulo i samoga Diminica, koji se u kracem osvrtu prisjetio svoga djetinjstva i obiteljskih prilika. Prigodno odjeven u prsluk kupljen za posjeta Kini, zahvalio je svim okupljenima, napose nacelniku opcine Raša Josipu Knapicu i domacinima, pjesnicima Sandru Gobu i Ivanki Arifijev koji su zaslužni za organizaciju pravog praznika umjetnosti u Koromacnu.

Nakon projekcije filma, snimljenoga ove godine u HTV-ovoj produkciji na širem podrucju Labinštine, medu kojima dominiraju kadrovi karakteristicnog istarskog pejzaža i s njim sraslih Diminicevih javnih skulptura, okupljeni su razgledali izložbu, akvarele manjih formata na kojima je autor docarao daleku i misticnu Kinu.


Podijeli: Facebook Twiter