Put, putujem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tjedan dobre knjige, koji je zapoceo u srijedu maratonskim citanjem knjiga u pulskoj u Sveucilišnoj knjižnici u sklopu programa "Sedam gradova cita sedam dana (i noci)", nastavljen je prezentacijama knjiga "Camino de Santiago" Andreja Badera i "Blizine, nigdine i fritule" skupine autora u petak odnosno u subotu u pulskoj knjižari Castropola.

Knjiga "Blizine, nigdine i fritule", ekskluzivna je zbirka dosad neobjavljenih prica o putovanjima 18 hrvatskih autora, a nemoguce ju je kupiti jer ju se može dobiti na dar jedino ako ostvarite kupovinu od 99 kuna u knjižarama koje su se prikljucile ovoj akciji.

Na predstavljanju knjige, predvoditeljica projekta Zdenka Gold iz Udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA naglasila je da je cilj manifestacije populariziranje knjiga i citanja.

- Svake cemo godine objaviti novu poklon-knjigu, a ove su se godine pozvani autori osvrnuli na temu putovanja. Svi tekstovi koji se u njoj nalaze nisu nikad prije objavljivani što knjigu cini posebno vrijednom, kazala je Gold.

Ambasador teme Tjedna dobre knjige, putopisac Hrvoje Šalkovic price u knjizi ocijenio je sjajnima, a što se same teme putovanja tice, kazao je da je ona u zadnje vrijeme u Hrvatskoj jako popularna jer puno pisaca putuje i piše o tome.

Urednica knjige Jadranka Pintaric napomenula je da je jedan od ciljeva objavljivanja te knjige i popularizacija domacih autora te da su u radu na knjizi sudjelovali kako mladi tako i vec afirmirani autori. Medu njima u Castropoli su bile prisutne autorice Dora Kinert Bucan koja je napisala tekst o Kairu i Marina Šur Puhlovski koju je inspirirala jedna fotografija nepoznate djevojcice za koju je samo znala da se zove Miroslava.

Ostali autori zastupljeni u zbirci su: Boris Peric, Edo Popovic, Igor Rajki, Ivana Simic Bodrožic, Julijana Matanovic, Maja Hrgovic, Marinko Košcec, Olja Savicevic Ivancevic, Predrag Lucic, Rade Jarak, Robert Perišic, Roman Simic Bodrožic, Sanja Lovrencic, Sibila Petlevski, Tahir Mujicic i Zrinka Pavlic.

Ljubitelji knjige u petak su pak mogli prisustvovati prezentaciji knjige "Camino de Santiago" Andreja Badera objavljene 2006. godine. Bader se uputio na duhovno putovanje do jednog od najposjecenijih svetišta na svijetu - groba sv. Jakova u Santiago de Camposteli u Španjolskoj i to pretocio u knjigu.


Podijeli: Facebook Twiter