Put k očuvanju i objedinjavanju filmske građe

Ana Šimunović, Gordana Restović, Jugoslav Pantelić, Karmen Lhotka, Jasna Jaklin-Majetić i Aleksandar Erdeljanovic (Dejan ŠTIFANI
Ana Šimunović, Gordana Restović, Jugoslav Pantelić, Karmen Lhotka, Jasna Jaklin-Majetić i Aleksandar Erdeljanovic (Dejan ŠTIFANI

Potpisivanje sporazuma o suradnji na utemeljenju Zbirke arhivske građe Pula Film Festivala održano je u ponedjeljak na festivalskom otoku ispred kina Valli.

Riječ je o Sporazumu između Jugoslavenske kinoteke iz Beograda i Državnog arhiva iz Zagreba i Pula Film Festivala čiji je prvenstveni cilj na jednom jedinstvenom mjestu okupiti bogatu filmsku građu pulskog festivala iz različitih izvora i oformiti prvi pravi pulski filmski arhiv.

Na potpisivanju su sudjelovali: Jugoslav Pantelić, umjetnički direktor FESTA-a i direktor Jugoslavenske kinoteke, Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Jugoslovenske kinoteke, Carmen Lhotka, načelnica Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva – Hrvatski državni arhiv, Jasna Jaklin–Majetić, predsjednica Upravnog vijeća Pula Film Festivala i Gordana Restović, ravnateljica Pulskog filmskog festivala i ustanove Pula Film Festival.

Lijepa priča

Konferenciji za novinare prisustvovali su i gosti: doc. dr. Maurizio Levak, prodekan Filozofskog fakulteta u Puli i predsjednik Istarskog povijesnog društva, ?Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, Gracijano Kešec, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice Pula i Miroljub Vučković, Filmski centar Srbije - Sektor za međunarodnu suradnju, plasman i promociju te članovi Upravnog vijeća Pula film Festivala.

- Do potpisivanja sporazuma je došlo nakon jedne lijepe priče, kada je prije dvije godine gospodin Erdeljanović u Rijeci darovao pulskoj dogradonačelnici Eleni Puh Belci jedan od najstarijih dokumentaraca o pulskom festivalu. Tada je počeo razgovor o tome da treba očuvati dio te građe, jer je šteta da je materijal disperziran na više lokacija, budući da je riječ o jako vrijednom materijalu.

Carmen Lhotka kazala je da "arhiv mora biti objedinjen, da ne bude  smješten u nekim neprimjerenim podrumima i tavanima, to mora biti jako značajno i zajedničkim snagama treba raditi na njegovom održavanju i konkretnom osmišljavanju. Predstoji velik posao obzirom da je potrebno filmsku građu sakupiti iz mnogobrojnih izvora te kako će u konačnici arhiv biti nešto zaista posebno vrijedno.

- Pulu doživljavam izuzetno emotivno, pulski filmski festival brojne je ljude učinio zvijezdama, a očuvanje te građe nešto je jako važno za nove generacije, kazao je Jugoslav Pantelić.

Na upit u kakvom su stanju sada filmovi, Erdeljanović je rekao da situacija varira od filma do filma, neke filmove treba restaurirati, a festival to mora napraviti i u suradnji s ostalim institucijama.

Kuća filma

Prema riječima Gordane Restović u dugoročnom planu je i uspostava Kuće filma kao svojevrsnog digitalnog muzeja filma koji bi na moderan način bogatu filmsku povijest predstavio široj publici.

O važnosti ovoga potpisivanja govorila je i Jasna Jaklin-Majetić, ističući da je Pula i svojevrsna prijestolnica filma.

Da je to izuzetno značajan pothvat, kazao i ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, a i ostali sudionici su potvrdili važnost takvog arhiva ne samo za Pulu, već i za širu regiju, da se stari filmovi ne izgube ili oštete i da je to prvi korak za objedinjavanje filmske građe, kao i ostalog materijala vezanog uz festival.

Prije predstavljanja novinarima, predstavnike ove inicijative primila je pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci.

- Riječ o zaista vrijednoj inicijativi koju Grad Pula apsolutno podržava jer nam je zajednički cilj bogatu festivalsku građu objediniti na jednom mjestu i širom predstaviti svoj zainteresiranoj publici. Pula i njezin filmski festival uz koji su stasale generacije, ponose se svojom bogatom poviješću, a arhiva će zauvijek čuvati uspomenu na hrvatski film, kazala je Puh Belci.

Pretražite tavane

Potpisan Sporazum važan je dokument koji regulira projekt utemeljenja kvalitetne i sveobuhvatne Zbirke arhivskog gradiva Pula Film Festivala, a potpisivanjem Javna ustanova Pula Film Festival, Jugoslavenska kinoteka te Hrvatski državni arhiv obavezuju se međusobno surađivati na prikupljanju, obradi i korištenju arhivskog gradiva te stvarati dokumentacijske zbirke i cjeline gradiva od samog osnutka filmskog festival u Puli. Osim toga, potpisnici će predložiti plan izrade dugoročne strategije restauracije i digitalizacije arhivske građe te osigurati financijsku potporu. Carmen Lhotka pozvala je Puljane da pretraže svoje tavane i ukoliko nađu bilo što vezano za pulski festival, prilože za budući digitalni arhiv. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter