Put iz(van) vremena Melite Sorola Staničić

Melita Sorola Staničić, Dubravka Svetličić i Sabina Salamon na otvaranju izložbe
Melita Sorola Staničić, Dubravka Svetličić i Sabina Salamon na otvaranju izložbe

Rovinjski Multimedijalni centar od preksinoć je domaćin samostalne izložbe slika afirmirane riječko-opatijske akademske slikarice Melite Sorola Staničić. O izložbi pod nazivom "Put iz(van) vremena", govorila je likovna kritičarka Sabina Salamon, istaknuvši da je riječ o umjetnici srednje generacije, čija profesionalna karijera započinje 90-ih godina prošlog stoljeća, kada uz druge renomirane umjetnike poput Šikanje, Cerovca, Pište, riječka likovna scena započinje djelovati zajedno kao grupa koja se bavi istim stvarima.

- Tema Melite Sorole Staničić je vrijeme - kao kategorija koja prolazi, vrijeme kao proces starenja, ono nešto što nas stalno pritišće, ono nešto što klizi bez obzira na našu pažnju. Upravo, potaknuta radom Romana Opalke, autorica slika ujedinjujući, spajajući disparatne procese - u vidu geste - potezom izražava emociju i usput bilježi datum. Arbitrarno u nizu, neodgonetnutom logikom.

Sklona odstupanjima razne vrste, u određenim vremenskim periodima, nedosljedna u praćenju kronometarske hladne točnosti, već prepuštena subjektivnim dinamikama svakodnevice, ciklusa dana i noći, mjesečnice, započinje cjelinu s odlukom discipline, ali ne i pravilnosti. Radi se o isječcima iz života, s jednakom pažnjom baveći se svakom jedinicom - danom kada je upisala potez na papir, rekla je na otvorenju izložbe povjesničarka umjetnosti Sabina Salamon, ujedno i autorica kataloga.

Govoreći o radovima Melite Sorole Staničić Salamon objašnjava da oni donose/predstavljaju dva iskustva vremena. S jedne strane procesualnost sadržanu u disciplini upisivanja datuma, s druge sveobuhvatnu sadašnjost, odnosno nazočenje sadašnjosti.

- Bilježenjem radnog procesa autorica nastoji osvijestiti svaki pojedini trenutak. Potvrditi mu jednakovrijednost sa svim ostalima, objašnjava Salamon te dodaje da autoricu ponajviše zanima ono vrijeme između onog sada i onog prije, odnosno poslije. Jer, za razliku od drugih umjetničkih vrsta, poglavito videa ili fotografije, koje neposredno dovode pokret, slikarstvo se bavi vremenom kao misaonom kategorijom, uzimajući ga kao pogon i uzorak strukture.

Izložba slika "Put iz(van) vremena" Melite Sorole Staničić može se razgledati do 20. lipnja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter