Put do Van Eycka i njegovog kruga umjetnika

"Put do Van Eycka"
"Put do Van Eycka"

Izložba posvećena flamanskom ranorenesansnom slikaru Janu van Eycku, koja je otvorena nedavno u muzeju Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, najopsežnija je dosad organizirana izložba posvećena tom umjetniku i njegovom razdoblju koja prvi put na jednom mjestu okuplja gotovo sva postojeća djela europskoga sjevera ranog srednjeg vijeka.

Kroz osamdesetak djela toga umjetnika i njegovih suvremenika koji su svojim radom inspirirali Van Eyckov revolucionarni i jedinstven stil, izložba "Put do Van Eycka" u Rotterdamu donosi rijetko izlagane krhke dragulje vrhunske umjetnosti europskoga sjevera rane renesanse prikupljene iz zbirki diljem Europe i SAD-a - iznimno rijetka djela koja su uspjela preživjeti uništavanje razdoblja protestantske reformacije u Nizozemskoj. Slike na drvu, skulpture, radovi od metala, oslikani rukopisi i crteži - djela nizozemskih, francuskih i njemačkih umjetnika, kao i neka djela flamanskih umjetnika iz Van Eyckova kruga, posjetitelje vode na umjetničko putovanje kroz povijest nastanka njegovog stvaralaštva. U središtu izložbe je mala skupina djela Van Eycka i njegova kruga. Kako se navodi u najavi izložbe na mrežnim stranicama muzeja Boijmans, autentičnost nekih djela još je upitna - teško je reći koja su djelo velikoga majstora, a koja njegova brata Huberta ili obojice, ili je možda riječ o djelu iz njihove radionice.

Među najvažnijim izlošcima svakako je ulje na platnu "Navještenje" (oko 1435.), na posebnoj posudbi iz Nacionalne galerije u Washingtonu. Tu je i restaurirana slika "Tri Marije na grobu" (oko 1425. - 1435.), iz zbirke muzeja Boijmans Van Beuningen, smatrana ključnim djelom braće Van Eyck. Među izlošcima su slike posuđene iz Kraljevskog muzeja likovnih umjetnosti u Antwerpenu, berlinske umjetničke galerije Gemaldegalerie, Muzeja antičke umjetnosti u Milanu te brojnih drugih javnih i privatnih zbirki iz Europe i SAD-a.

Djela Jana Maelwaela, Jacquesa de Baerzea, Clausa de Wervea također su predstavljena izložbom, kao i poznati "Norfolški triptih", rad starih majstora i jedan od najranijih sačuvanih primjera nizozemskog slikarstva iz fundusa muzeja Boijmans, smatranog ključnim za razumijevanje razdoblja koje je prethodilo Van Eycku. Jan van Eyck (1390.-1441.) jedan je od najvećih slikara u povijesti umjetnosti, najpoznatiji od tzv. flamanskih umjetnika. Prvi je slikar na europskom sjeveru koji je prevladao srednjovjekovne sheme i stvorio novi likovni izraz realističnih tendencija, a pripisuje mu se i popularizacija tehnike uljanog slikarstva. Njegova su djela rijetka i krhka pa su zato izložbe njemu posvećene izuzetno rijetke.

Svijetu je ostavio u naslijeđe remek-djela kao što je poliptih "Obožavanje mističnog janjeta" (1432.), oltarna slika katedrale u Gentu, koju je napravio zajedno sa svojim bratom Hubertom, ili poznati portret "Giovanni Arnolfini sa ženom" (1434.), najveće remek-djelo svoga doba čuvano u londonskoj Nacionalnoj galeriji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter