Put do savršene šalše

Jadranka Senković i njena šalša od pomidora (J. PREKALJ)
Jadranka Senković i njena šalša od pomidora (J. PREKALJ)

Šalša kakvu svake godine pri kraju ljeta radi Jadranka Senković iz Poreča uistinu jest božanstvena. A kako ne bi bila kada ju je Jadranka usavršavala više od 40 godina.

- To da ni jedan okus ne prevladava moja je vodilja inače kod kuhanja jer onda jedan sastojak uzme drugog, a posebno pomidor koji mora ostati u središtu, dominantan, veli moja domaćica. Za šalšu je definitivno najbolji pelat jer je mesnat, nema puno vode i najbolje se izražava u šalši. A za sam proces pripreme treba se oboružati s puno strpljenja već od same pripreme pa do završnice.

A posao ide ovako. Kada se uberu rajčice proberu se i operu. Moraju biti lijepe zdrave, zrele. Očiste se od peteljki i sveg zelenila i porežu na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini. Neka tako prenoće, pustit će tekućinu koja se baca. Njena gorčina i kiselost bi narušila jedinstvenost okusa. Ne duže, jer onda bi se mogla ukiseliti. 

Omjeri su slijedeći: na 50 kilograma pelata ide 8-10 dcl mješanog suncokretovog i maslinovog ulja, 10-12 paprika, deset srednje velikih kapula, dvije veće glavice češnjaka (4-5 srednjih), oko sto grama soli (Jadranka to radi od oka.) te 4-5 većih grančica bosiljka po jedan "dobar" prstohvat celera i peršina, soli i šećera po želji - ovisno i kiselosti pelata.

U posudu se stavi ulje, isjeckani luk i paprika, zajedno se pirjaju dok ne požuti, doda se rajčica a kada zakuha još češnjak, oguljen i isjeckan na veće komade, grančice bosiljka, peršina i celera, pa se sve lijepo kuha (najbolje negdje u vrtu iza kuće) na ne prejakoj vatri uz stalno miješanje, jer, ako zagori - gotovo je, može se sve baciti.

Pri kraju se dodaje sol i papar, šećer ovisno o tome koliko je rajčica kisela, u svakom slučaju ne previše. Kada se dobije potrebna gustoća, smjesu treba ispasirati na mašinicu za šalšu pa staviti, još onako vruću, u zagrijane posude. Treba voditi računa da čepovi budu potpuno novi, jer, ako su stari može se dogoditi da se šalša pokvari. Prije zatvaranja doda se "žlica" ulja koja će poslužiti kao izolator. Sve staviti u jednu veliku dekicom obloženu posudu i onda njome još sve pokriti pa neka tako odstoji preko noći dok se ne ohladi. (Piše Vesna MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter