Put do Braca skuplji od ljetovanja u Tunisu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tunis i Egipat nikad nisu bili jeftiniji, a po cijenama su sada i puno pristupacniji od hrvatskih destinacija na Jadranu. Zakljucak je to pulskih podružnica vodecih putnickih agencija, koje ovih dana najviše upita imaju upravo za putovanja u zemlje sjeverne Afrike.

I dok Dubrovnik, Brac, Lošinj ili Korcula i dalje drže visoke cijene na Jadranu, sedmodnevni odmor u Tunisu u hotelu s tri zvjezdice u prosjeku ce koštati prihvatljivih 2.500 kuna, a u to su ukljucene i avionske pristojbe te transfer do hotela.

Neke agencije nude putovanje u Tunis u last minute varijanti vec za 1.600 kuna. Ne zaostaje ni Egipat, za koji treba izdvojiti oko 2.700 kuna za sedmodnevni smještaj u hotelu s pet zvjezdica. Ne može jeftinije od toga, veli voditeljica jedne agencije i dodaje da Jadran cijenama itekako odskace od Tunisa, Egipta, Turske ili Grcke.

Spominje i odmor na Siciliji, gdje sedam nocenja s doruckom u hotelu s tri zvjezdice košta 2.900 kuna, dok za tjedan dana u Turskoj u polupansionskom smještaju treba izdvojiti oko tri tisuce kuna. Za prihvatljivih 2.300 kuna moguce je ljetovati na Rodosu i to uz ukupno osam nocenja plus dorucak ili pak osam dana provesti na Kreti i za to platiti oko tri tisuce kuna.



Slicnu cijenu gosti ce trebati platiti za sedmodnevni odmor na primjerice Murteru, dok ce odmor jednakog trajanja u hotelu s tri zvjezdice u Dubrovniku koštati prosjecno 3.600 kuna. Za sedam dana u hotelu s cetiri zvjezdice u Bolu na Bracu potrebno je izdvojiti 4.520, dok ce ljetovanje u jednako zvjezdanom hotelu na Malom Lošinju uz polupansion stajati i do 4.000 kuna.

Dakle, uzme li se u obzir trošak goriva, cestarina i trajekta ispada da ce ih samo put do nekog jadranskog otoka ili dva dana u dubrovackom hotelu koštati kao sedmodnevni odmor u Tunisu ili Egiptu, a možda i više. S time se slažu i predstavnici agencija, tvrdeci da oni koji odlaze u Grcku, Tunis ili Tursku ne trebaju brinuti o gužvama na Dalmatini ili Ipsilonu, jer gotovo svi aranžmani ukljucuju prijevoz do hotela, a ne treba ni spominjati komoditet leta zrakoplovom, kojim se do Tunisa stiže za dva i pol sata.

Od Sicilije, Egipta i Grcke skuplja je i Baška, u kojoj sedmodnevni pansion u prosjeku košta oko tri tisuce kuna. Oni koji ce radije otputovati u Mallorcu u Španjolskoj na "bašku" cijenu morat ce dodati još 1.500 kuna, dok ce ih primjerice cetiri dana u Toscani, uz organizirani prijevoz autobusom, koštati 1.590. Odlazak u Pariz i posjet Disneylandu u last minute aranžmanu stajat ce 1.990 kuna, a cak su i krstarenja Mediteranom, takoder u toj varijanti, jeftinija od odmora na Jadranu.

Primjerice, osmodnevno krstarenje istocnom obalom Mediterana na potezu Italija - Grcka - Hrvatska - Crna Gora košta prihvatljivih 2.850 kuna. Agencije potvrduju da hotelski smještaj u Istri u prosjeku stoji 1.900 kuna za sedam dana polupansiona, a kao najskuplji spominju hotel s pet zvjezdica gdje za tjedan dana valja izdvojiti 6.900. Pridoda li se toj cijeni još tisucu kuna, moguce je boraviti cak 12 dana na Tajlandu.

Iako mnogi nece moci odoljeti odlasku na jedan od 1.246 jadranskih otoka, za što ce više-manje trebati izdvojiti prosjecnu hrvatsku placu, oni racionalniji ili barem skromniji umjesto u dubrovackoj sobi s pogledom na more možda ce se radije kupati u nekom nama egzoticnijem moru.


Podijeli: Facebook Twiter