Pustolovno putovanje muzejima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Etnografski muzej Istre iz Pazina jedini je muzej iz Istre koji je predstavljen medu 38 hrvatskih muzeja u knjizi "Avantura u muzejima" koju je Školska knjiga izdala pocetkom ove godine.

Na predstavljanju knjige u pazinskom muzeju govorila je jedna od autorica Jelena Bracun Filipovic, koja je otkrila da je ideja za ovo izdanje zaceta još prije šest godina u razgovoru s muzejskom pedagoginjom iz zagrebackog Muzeja za umjetnost i obrt. Uz nju autorica ovog svojevrsnog vodica kroz najzanimljivije muzeje iz cijele Hrvatske i njihove stalne postave te zanimljive price o najvrjednijim izlošcima je Irena Jukic Pranjic, dok su aktivnu ulogu imali i djelatnici muzeja koji su prikazani u ovoj zanimljivoj i edukativnoj knjizi. "Avantura u muzejima" ujedno donosi niz korisnih informacija za posjetitelje, u prvom redu one najmlade te daje savjete o primjerenom ponašanju u muzejskim prostorima. Iako pozvani, iz nekih se muzeja nisu odazvali pozivu na suradnju i ukljucivanje u izradu knjige.

Ravnateljica Etnografskog muzeja Lidija Nikocevic istaknula je važnost ovakvog izdanja u populariziranju muzeja kod mlade publike. Knjiga je važna i kao koristan prirucnik za nastavnike, kao i za sve one koje zanimaju muzeji kao kulturne ustanove.

I u ova recesijska vremena knjige se kupuju, poput ovog vodica kroz hrvatske muzeje. Bracun Filipovic je rekla da ih je ugodno iznenadila dobra prodaja "Avanture u muzejima" te da je to pokazatelj da su knjige takvog tipa itekako potrebne. Cilj projekta je bio upoznati osnovce i srednjoškolce, ali i njihove roditelje s bogatstvom hrvatskih muzeja.

Knjiga nema namjeru valorizirati muzeje po velicini, tradiciji ili nekim drugim kriterijima, vec predstaviti djeci razlicitost naše muzejske baštine. Zato su se priredivaci trudili odabrati muzeje iz svih podrucja Hrvatske - kako one najznacajnije i najvece tako i manje i mlade muzeje, tradicionalnije i one nekonvencionalne.

U glazbenom programu nastupili su ucenici Osnovne glazbene škole Maja Gregorovic na gitari i Deni Erik na harmonici. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter