Pustinjski kavijar sprema se osvojiti tržišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Daleko od Kaspijskog jezera, moruna koja se uzgaja u rashladenim bazenima u pustinji što okružuje Abu Dhabi, nosi u utrobi "crno zlato" neuobicajeno za ovo podneblje, kavijar.

Proizvodnja "pustinjskog kavijara" treba poceti koncem 2011. a bit ce namijenjena podrucju Perzijskog zaljeva koje pocinje cijeniti "kraljevsku hranu", ali i tradicionalnim tržištima kavijara poput Europe i Sjedinjenih Država, isticu promotori ovog projekta.

"Na svjetskoj razini, potražnja premašuje ponudu za 400 tona na godinu i nadamo se da cemo uspjeti nadoknaditi taj nedostatak", rekao je komercijalni direktor "Ryal Caviar Compagnyja" Robert Harper. Tvrtka planira proizvoditi 35 tona kavijara na godinu.

"Moruna je ugrožena vrsta u Kaspijskome jezeru i naša ce proizvodnja pridonijeti zaštiti te vrste ribe", rekao je celnik tvrtke Ahmad al-Zahiri. Voda iz bazena u kojima je riba poslije ce se iskoristiti za navodnjavanje polja u pustinjskom emiratu Abu Dhabiju, dodaje Zahiri. Projekt je vrijedan 115 milijuna dolara.

Kavijar iz Abu Dhabija prodavat ce se za 4 do 6 dolara za gram, rekao je Harper, što je otprilike i cijena kavijara iz Kaspijskog jezera. Tvrtka ce uz kavijar godišnje proizvoditi i 700 tona dimljenih i svježih odrezaka morune.


Podijeli: Facebook Twiter