Pušteni baloni s porukama Dječjeg tjedna

Prikazana predstava "Gospodin Lisac i gospodin Roda" teatra Naranča (M. ANGELINI)
Prikazana predstava "Gospodin Lisac i gospodin Roda" teatra Naranča (M. ANGELINI)

Nakon dvije odgode zbog loših vremenskih uvjeta na Forumu je održana manifestacija "Odrasli slušajte nas" u organizaciji Društva naša djeca.

Predstava te puštanje balona s porukama Dječjeg tjedna trebala se održati još početkom prošlog tjedna u sklopu obilježavanja Međunarodnog tjedna djeteta i svečanosti otvorenja Dječjeg tjedna, no manifestacija je zbog kiše dva puta odgođena. Danas je zasjalo sunce i djeca su od jutra ispunila Forum.

"Cijeli prošli tjedan je obilovao bogatim programom i sada konačno imamo sunce i odlučili smo održati ono što smo trebali prošli tjedan. Sretni smo zbog toga", veli nam Ileana Zahtila iz DND-a.

Program je počeo glazbeno-scenskom predstavom "Gospodin Lisac i gospodin Roda" u izvedbi članova teatra Naranča koju su djeca odlično prihvatila i s pozornošću pratila.

Bilo je smijeha i veselih uzvika, a cijeli je događaj završio zajedničkim druženjem djece i puštanjem balona s porukama, a sve kako bi djeca poslala svoj apel "Ljubav djeci prije svega".

DND je podsjetimo, tijekom Dječjeg tjedna ponudio bogat program iz dječjeg stvaralaštva, a koji je realiziran s dječjim vrtićima, osnovnim školama, dječjim domovima, bolnicom, Gradom Pula i Istarskom županijom.

Rovinj: Mali limači preplavili i oslikali središnji gradski trg
Mališani dječjih vrtića i jaslica "Neven" i Narodola", te učenici nižih razreda Osnovnih škola Vladimira Nazora, Bernarda Benussija i Jurja Dobrile kredama u boji oslikali su trg maršala Tita u sklopu Dječjeg tjedna. Najčešće teme maštovitih radova bile su rovinjske kuće i krovovi kao i tajanstveni svijet morskih dubina. A da sve bude još veselije pobrinuli su se školski i vrtićki zborovi koji su pjesmom, brojalicama i recitalima uveseljavali šetače i publiku.

Klinci i klinceze rovinjskom su gradonačelniku Giovanniju Sponzi uručili slike s dječjim željama na kojima se između ostalog dalo iščitat da najmlađi žele - čist i uredan grad, puno dječjih igrališta i cvijeća, a malo automobila i smeća.

Našla se tu i jedna sasvim originalna i simpatična poruka, a ta je da zidovi kuća budu od čokolade. No, ni prvi čovjek grada među svoje najmlađe sugrađane nije došao praznih ruku. Predstavnicima vrtića i škola u društvu dogradonačelnika Marina Budicina uručio je poklone grada - knjige, slikovnice i bojanke.

Poreč: Želimo više škola u gradu
Performansom u povodu obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica proteklog je vikenda porečko Društvo Naša djeca zaključilo aktivnosti u Dječjem tjednu. Članice plesnih skupina Think Pink i Ars plesom na trgu dale su podršku svim djevojčicama svijeta, osobito onima iz zemalja u razvoju.

Djeca su tijekom druženja na trgu imala prilike sudjelovati pisanjem svojih želja za svoj grad i ubacivanjem u kutiju aktivnosti "Odrasli čujete i naš glas". Među porukama su se našle one u kojim su djeca izrazila želju da su škole besplatne i da ih ima što više, da u školi imaju ormariće za stvari, da se postavi ograda u ulici Nikole Tesle, da se napravi nova škola na Finidi, te da Poreč bude ljepši i ima više zelenila, te da bude mjesto u kojem će se svi slagati.

Obilježavanje Dječjeg tjedna, tradicionalne godišnje akcije posvećene djeci i njihovim pravima i aktivnostima ove je godine u Poreču okupilo sve osnovne škole, te gradske i privatne dječje vrtiće koji su se raznim aktivnostima uključile u akciju. Tako je Grad svim prvašićima, oko 160 njih podijelio majice, te kazališnu predstavu "Kraljevna na zrnu graška" Mrki teatra i kino projekcije, a vrtići su organizirali i izlete, plesne i sportske aktivnosti, te predavanja za roditelje.

Provodila se i nacionalna kampanja "Čitaj mi" za poticanje čitanja na glas djeci, u sklopu koje su na Trgu slobode i u vrtićima djeci na glas bajke čitali gradonačelnik Edi Štifanić, te predstavnice Grada i Gradske knjižnice i DND-a. (N. SOFTIĆ, N. ORLOVIĆ RADIĆ, V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter