Pust iz Ruhci najveci u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nebrojeni klaunovi, veseli artisti, akrobati, muzikaši, krotitelji zvijeri (u ovom slucaju leopardica) i drugi cirkuski zabavljaci provozali su se Pazinom i selima zapadne Pazinštine proslavljajuci udarni fašnicki dan - pusnu nedjelju.

Rijec je o tradicionalnim maškarama iz Ruhci, sela na cesti izmedu Tinjana i Pazina koje je ovih dana postalo jedno od središta maškaranog ludila. Svih sedamdesetak mještana kojima se pridružilo isto toliko prijatelja iz okolnih sela i ove su se godine potrudili napraviti neponovljivu kolektivnu masku koja kažu reprezentira stanje u državi, jednom rijecju cirkus.

Osim alegorijskih kola koja su predstavljala cirkusantske slonove, zebre, kavez, cirkuski šator i ostale prepoznatljive cirkuske rekvizite ono cime se maškare iz Ruhci dice jest vjerojatno najveci pust u Istri visok cak sedam metara kojeg ce, prema obicajima zapaliti u utorak oko 22 sata.  Bucno i veselo nekoliko puta obišli su Pazin te pjesmom i glazbom razveselili mještane Šurana, Brecevica, Žužica, Livaka, Frankovica, Zovica, Brajkovica, Katuna Trviškog te konacno Male i Vele Trabe.





Ovogodišnji mimohod na rivi u Rovinju je okupio oko tisucu maškara, ponajviše iz djecjih vrtica, i brojnu publiku koja ih je došla pogledati. Kao i obicno povorka je krenula ispred stare tvornice duhana uz rivu, a završila je na središnjem gradskom trgu. Predvodile su je rovinjske mažoretkinje, a takt je udarala gradska limena glazba.

Kostimi maškara si bili raznoliki, pa je povorka bila pravo carstvo proljetnih boja. Bilo je tu leptirica, mrava, fifica, crvenkapica, patuljaka, suncokreta, dalmatinera i drugih raznolikih biljaka i životinja.  Središnji dogadaj bilo je sudenje Viecioj Batieciji, starom liku rovinjskih maškara, kojem se pripisuje sve negativno iz života. Tako je Batiecija optužena za sve nedace, od nezaposlenosti do skupoce, pa i za one lokalne. Osudena je na smrt, pa su joj krvnici prepilili utrobu u kojoj je bila hrpa bombona. Bomboni su bacani po trgu, pa je nastala strka.


Podijeli: Facebook Twiter