Pust Inamolko krivac za sva zla

Maškare Jedinstvo privele pusta
Maškare Jedinstvo privele pusta

Ma kakva ptičja gripa, virus pusne groznice stostruko je zarazniji, a upravo je zahvatio istarski sjever, kojim će se širiti sve do Pepelnice. Vladavina maškara već po tradiciji počinje na Antonju tako su u utorak maškare Jedinstvo, neovisno o jakoj i olujnoj buri i niskim siječanjskim temperaturama, uz pomoć autoplatforme objesile pusta Inamolka na stup srama u naselju Most. Krivac za sva zla visjet će četrdesetak dana sve dok mu maškarani puk ne presudi na lomači. Optužnica je već napisana, a Inamolko je proglašen krivim kao primjer za ostale jer propalu INA-u kupuje prodajom dijela profitabilnog HEP-a.

Maškare su na istarskom sjeveru stoljetna tradicija koja se prenosi sa koljena na koljeno.

- Kako su naši stariji tako mi nastavljamo dalje i pusne običaje prenosimo na mlade naraštaje, reći će Alen Brženda, predsjednik Jedinstva, jedne od najvećih tradicijskih grupa maškara koja od 1982. godine u kontinuitetu objedinjuje dvjestotinjak mještana iz dvadesetak naselja i sela od Mosta do Prodani i Svetog Donata, uključujući goste iz susjednih područja.

- Pusne svečanosti na sjeveru Istre su i u povijesti prednjačile u Istri i drago mi je da se ta tradicija nastavlja, poručio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić koji će za vrijeme Buzetskog karnevala moći malo predahnuti jer će ga zamijeniti pusni gradonačelnik.

Buzetski karneval službeno započinje 28. siječnja, a već godinama ga organizira Turistička zajednica u suradnji s mjesnim odborima buzetskog područja i Gradom Buzetom. Ceremonijal primopredaje gradskog ključa održat će se u selu Krušvari s obzirom su Račičanske maškare ovogodišnji domaćini karnevala. Karnevalsko ludilo doseći će svoj vrhunac na pusnu nedjelju 26. veljače kada će se u Buzetu održati veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana. Uključit će se osam velikih grupa buzetskog područja, kao i gostujuće grupe, oko tisuću maskiranih sudionika s brojnim alegorijskim kolima.

Vladavina maškara završava 1. ožujka na Pepelnicu ili Čistu srijedu, suđenjem i spaljivanjem pusta te drevnom mlinarskom igrom na ruh po cesti od Svetog Ivana do Mosta. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter