Pussy Riot: Papa na strani Ruske pravoslavne crkve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moskovska patrijaršija u srijedu je objavila da je papa Benedikt XVI. iskazao potporu Ruskoj pravoslavnoj crkvi u aferi s mladim pripadnicama glazbene skupine Pussy Riot, osuđenim na dvije godine zatvora zbog toga što su u katedrali izvele "punk molitvu" protiv predsjednika Vladimira Putina.

U priopćenju patrijaršije navodi se da je papa tijekom susreta u Vatikanu s dužnosnikom patrijaršije zaduženom za vanjske poslove Hilarionom izrazio "solidarnost sa stajalištem Ruske pravoslavne crkve o tom pitanju i šokiranost reakcijom pojedinih medija".

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril akciju Pussy Riota nazvao je "bogohulnom", a glasnogovornik patrijaršije Vsevolod Čaplin ocijenio je da su te djevojke počinile "zločin teži od ubojstva".

Rusko pravosuđe iz zatvora je pustilo Ekatarinu Samucevič i preinačilo joj kaznu u uvjetnu, no potvrdilo je dvogodišnju zatvorsku kaznu za druge dvije mlade žene - Nadeždu Tolokonjikovu i Mariju Aljohinu.

Članice su se žalile na presudu izrečenu u kolovozu kojom su osuđene na dvogodišnji zatvor zbog huliganstva i poticanja vjerske mržnje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter