Pussy Riot neće tražiti Putinovo pomilovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri članice ruske punk skupine Pussy Riot, osuđene u petak na dvije godine zatvora zbog "punk molitve" protiv Vladimira Putina u moskovskoj katedrali, ne namjeravaju zatražiti predsjedničko pomilovanje, rekao je u ponedjeljak njihov odvjetnik Nikolaj Polozov.

"Naše klijentice neće uložiti zahtjev za pomilovanje", rekao je Polozov. Istaknuo je također da se obrana namjerava žaliti na strogu presudu, koja je izazvala ogorčenje međunarodne zajednice.

Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Ekaterina Samucevič (30) proglašene su krivima za "huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom" zbog izvedbe "punk molitve" u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi. Tada su Majku Božju zazvale da k sebi uzme Putina.

Pussy Riots su tvrdile da su na taj način izrazile prosvjed protiv bliskih veza Putina i Ruske pravoslavne crkve, ne namjeravajući uvrijediti vjernike, no sutkinja je odbila tu argumentaciju.

Tužitelji su tražili tri godina zatvora. U dvogodišnju zatvorsku kaznu uračunat će im se gotovo šest mjeseci provedenih u pritvoru otkako su 21. veljače izvele svoj performans. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter