Pussy Riot dobile dvogodišnje kazne zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moskovski sud proglasio je u petak krivima tri članice ruskog punk sastava Pussy Riot za huliganstvo motivirano vjerskom mržnjom, javljaju ruski mediji. Svakoj su određene po dvije godine zatvorske kazne.

Nadežda Tolokonjikova (22), Ekaterina Samucevič (30) i Marija Aljohina (24) otpjevale su 21. veljače, skrivene iza maski, s gitarama i ozvučenjem, "punk molitvu" protiv predsjednika Vladimira Putina na oltaru katedrale Krista Spasitelja u Moskvi. One su rekle da je namjera njihova prosvjeda bila ukazati na tijesne veze između ruske Pravoslavne crkve i Putina, a ne uvrijediti vjernike.

Obrazlažući presudu, sutkinja Marina Sirova izjavila je da je njihova akcija bila "pomno isplanirana". Tužiteljstvo je zatražilo trogodišnju kaznu zatvora.

Ovo je suđenje podijelilo Rusiju. Mnogi su podržali zahtjeve vlasti za izricanjem oštre kazne, a drugi su tražili blagost. Putin je izjavio da one nisu napravile "ništa dobro" ali da im se ne treba preoštro suditi.

Protivnici Putina, koji je započeo svoj šestogodišnji predsjednički mandat u svibnju, tvrde da je ovo suđenje dio širega Putinovog pokušaja da uništi njihov prosvjedni pokret. 

Ispitivanje javnog mišljenja koje je objavio u petak neovisni ruski analitički centar Levada, pokazalo je da je samo 6 posto ispitanih naklonjeno mladim ženama, dok je 51 posto ispitanih reklo da ne nalaze ništa dobro kod njih ili da osjećaju neprijateljstvo prema njima.

No, ovo je suđenje izazvalo veliki interes međunarodne zajednice. Međunarodne organizacije mjesecima pozivaju ruske vlasti da odustanu od progona i strogog kažnjavanja članica skupine.

Pjevačke zvijezde, kao što su Madonna i Paul McCartney, te tisuće ljudi diljem svijeta izrazili su potporu članicama Pussy Riota u vidu peticija, javnih objava i na druge načine.

Europska unija i Sjedinjene Države osudili su u petak kaznu izrečenu u Rusiji trima članicama punk rock skupine Pussy Riot, ocijenivši da ona "nije razmjerna" njihovu djelu, a kritikama su se pridružili i OESS, Vijeće Europe te Ruska pravoslavna crkva, prenose svjetske agencije.

Bivši šahovski šampion i oporbeni vođa Gari Kasparov među 30-ak je osoba uhićenih u petak pred sudom u Moskvi, koji je članice punk grupe Pussy Riot proglasio krivima za huliganstvo i osudio na dvije godine zatvora. (GI, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter