Pusna Gradonačelnica s velikim G zamijenit će Sinišu Žulića

Pusna gradonačelnica, Mila Nežić i Igor Gržinić (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Pusna gradonačelnica, Mila Nežić i Igor Gržinić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Buzetski karneval službeno započinje u subotu kada će pusna Gradonačelnica s velikim G zamijeniti svog svjetovnog kolegu, gradonačelnika Sinišu Žulića.

- Ceremonijal primopredaje vlasti maškarama održat će se u Krušvarima s obzirom su Račićanske maškare ovogodišnji domaćini karnevala, najavila je Mila Nežić iz Turističke zajednice Buzeta na konferenciji za novinare u četvrtak kojoj je prisustvovao i predstavnik Mjesnog odbora Krušvari Igor Gržinić. Svjetovna vlast se izgleda prepala svoje maškarane protukandidatkinje pa se nije odazvala presici. U Turističkoj zajednici stoga vjeruju da će ova utrka oko primopredaje gradskog ključa biti vrlo napeta.

- Dragi naši maškarani paežani! Prišlu je naše vrime, vrime ud mačkar i pusta. Mi smo pronti za zjet v ruoki timun ud Grada, poručila je kandidatkinja za pusnu gradonačelnicu.

Peto, najveselije godišnje doba na sjeveru Istre službeno počinje u Domu Krušvari u subotu u 18 sati kada će se zavijoriti zastava karnevala, a maškare preuzeti gradski ključ i objesiti pusta Krampa. Detaljan program drži se u tajnosti zbog mogućih sigurnosnih prijetnji no u javnost je ipak procurilo će se u subotu, nakon preuzimanja vlasti, u Domu Marčanegla u 19 sati održati i Dječja maškarana matineja, a u 21 sat maskenbal.

Dječja maškarana matineja održat će se 4. veljače u 18 sati u Domu Sv. Martin, a istog dana u 19.30 sati i maškarani turnir u briškuli i trešeti u Domu Marčanegla. Maskenbal u Domu Roč održat će se 11. veljače u 21 sat, maskenbal u Domu Prodani 18. veljače, u Domu Krušvari 24. veljače, a u Hotelu Fontana 25. veljače. Na trgu Fontana u Buzetu 24. veljače u 10.30 sati održat će se mimohod Dječjeg vrtića "Grdelin" i Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre, a u slučaju loše vremenske prognoze prebacuje se na 28. veljače.

Središnji sadržaj Buzetskog karnevala veliki maškarani mimohod održat će se 26. veljače na pusnu nedjelju s početkom u 13.30 sati, kada će se u Buzetu održati veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana. Očekuje se dolazak osam velikih grupa buzetskog područja, kao i gostujućih grupa, oko tisuću maskiranih sudionika s brojnim alegorijskim kolima. Maškarane zabave za sve maškare Buzeštine održat će se 26. i 28. veljače s početkom u 19 sati u Domu Sv. Ivan.

Vladavina maškara završava 1. ožujka na Pepelnicu ili Čistu srijedu, suđenjem i spaljivanjem pusta te drevnom mlinarskom igrom na ruh po cesti od Svetog Ivana do Mosta.

Pokrovitelj Buzetskog karnevala je Grad Buzet. Organizator i suorganizatori: Turistička zajednica, Pusni odbor, mjesni odbori, Dječji vrtić "Grdelin", gradski komunalac "Park", MO Buzet te Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter