Pusić: Zločinca Šešelja treba vratiti u Haag

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haški sud trebao bi reagirati na istupe Vojislava Šešelja, "poludjelog ratnog zločinca" kojega je zbog bolesti pustio na privremenu slobodu, i vratiti ga u pritvor zbog njegove retorike koja šteti i odnosima Srbije sa susjedima i njezinom europskom putu, ocijenila je u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Potpuno je jasno da on šteti europskom putu, u prvom redu Srbije, a onda i dobrim odnosima između Srbije i njezinih susjeda. Ne zato što ja mislim da on ima neki utjecaj, ali zato što u javno mnijenje unosi retoriku zbog koje je, između ostalog, došlo i do zločina u ratovima '90-ih i koja je nedopustiva bilo gdje. Prema tome, očito je da bi haške institucije trebale reagirati i vratiti ga u pritvor", rekla je Pusić.

Po njezini riječima, vraćanje Šešelja u pritvor nije pitanje Srbije, iako je on njezin problem, nego Haškog suda. "Srbija ima problem, neka ga riješi u suradnji s Haškim tribunalom."

Ona je kazala da je upozorila ministre vanjskih poslova država članica EU-a na situaciju koja je nastala nakon puštanja Šešelja iz haškog pritvora jer agresivna proratna retorika kojom se služi šteti pozitivnim promjenama koje se događaju kao posljedica europskog procesa i sudjelovanja u europskom procesu država u regiji. "Dobila sam podršku za osudu tog stava i to će vjerojatno zauzeti neki oblik izjašnjavanja i visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini na tu temu", rekla je Pusić.

Pusić je pozvala svoje kolege u Srbiji da osude Šešeljeve istupe.

"Ja ih ohrabrujem da osude vrlo jasno i nedvosmisleno Šešeljeve istupe. To je zaista za njih ozbiljan problem i žao mi je da su se suočili s tim ozbiljnim problemom. Međutim, adresati u ovom slučaju su institucije haškog tribunala i Ujedinjeni narodi, a EU samo toliko koliko to direktno šteti europskom procesu u regiji."

Na kraju je istaknula kako smatra da takvo ponašanje "jedne marginalne individue", u svakom pogledu neprihvatljivo i osude vrijedno, ne može postati centralna tema jedne ozbiljne države kao što je Hrvatska.

"Ja ne vidim da bi jedna ozbiljna država trebala kroz svoje institucije donositi bilo kakve odluke za nešto što je ispod svake razine. To nije nama partner, to je jedan eksces na marginama politike u Srbiji. Na ekscese također treba reagirati, ali mislim da bi apsolutno bilo ispod svake razine da hrvatske institucije reagiraju kao institucije donose neke odluke u svojoj redovnoj i izvanrednoj proceduri na jednog poludjelog ratnog zločinca."

Ministar Matić poručio Šešelju: Idi bre pa se liječi!

Ministar branitelja Predrag Matić, komentirajući u srijedu u Nadinu izjavu četničkog vojvode, haškog okrivljenika Vojislava Šešelja, vezano uz velikosrpsku okupaciju Vukovara 1991., rekao je kako je Šešelj ratni zločinac, te mu je poručio - "Idi bre pa se liječi!"

Sudjelujući na skupu u spomen na ubijenih 16 hrvatskih civila i pet branitelja u mjestu Nadinu, u zaleđu Zadra, koje su velikosrpski agresori razorili 19. studenoga 1991., ministar Matić novinarima je rekao kako je Šešelj osebujna osoba i ratni zločinac, na žalost bez pravomoćne presude.

"To je relikt prošlosti iz 1990.-tih godina koji se očito u Srbiji još uvijek nije ugasio, ali na sreću bez veće potpore", rekao je Matić, te simpolično poručio Šešelju: "Idi bre pa se liječi!"

Haaški optuženik Vojislav Šešelj čestitao je u utorak, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, "srpskim četnicima dan oslobođenja srpskog Vukovara", objavljeno je na web stranici Srpske radikalne stranke (SRS).

Radikali su na svojoj internetskoj stranici objavili pismo u kojem Šešelj, predsjednik radikala, navodi da su "na današnji dan prije 23 godine srpski četnici, nakon tromjesečnih junačkih borbi, oslobodili Vukovar od ustaških paravojnih postrojbi".

U poruci čelnika SRS-a navodi se kako se "Vojislav Šešelj i njegova Srpska radikalna stranka nikada neće odreći ni jednog pedlja srpske države i učinit će sve da Republika Srpska Krajina i srpski Vukovar ponovo budu u sastavu Velike Srbije". (Hina)

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter