Pusic zbog izjave prijavljena Državnom odvjetništvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vesna Pusic rekla je odlucno "ne" isplatama mirovina ukoliko gradani glasaju protiv ulaska u EU. Nije to tako jako zazvucalo kao Titovo "ne" Staljinu, ali je diglo poprilicno buke u javnosti.

Umirovljenici su jutros na pulskoj tržnici o tome ljuto raspravljali. Ozbiljno su shvatili ono što im je porucila ministrica vanjskih poslova. Gnjevni su na nju jer je usput zaboravila spomenuti place državnih dužnosnika, koje se, vodeci se njenom logikom, takoder ne bi isplacivale. Nitko njenu izjavu, doduše, ne shvaca kao prijetnju, ali ni kao dobronamjernu. Neki, možda i u afektu, kažu da ce sada glasati protiv EU-a. No, drugi politicari smiruju strasti.

"To nisu prijetnje, vec stilske figure", komentar je predsjednika najjace umirovljenicke stranke HSU-a Silvana Hrelje na izjavu Vesne Pusic. Naravno da Pusic nije mislila doslovno i da bi se mirovine isplacivale i neulaskom Hrvatske u Uniju, nastavlja Hrelja, ali je istina da bi na koncu protivljenje na referendumu otežalo, ali ne i dovelo u pitanje, izmedu ostalog, i isplatu mirovina.

Na pitanje ne bi li onda trebalo naglasiti i da bi u pitanje došle place u državnom sektoru, pa i placa Vesne Pusic, Hrelja odgovara da bi neulazak znacio smanjenje kreditnog rejtinga, a time i teže isplacivanje svih državnih obaveza.

Što se tice ministricine retorike, kaže da ne želi biti njen odvjetnik, ali da je, poznavajuci ju, vjerojatno htjela naglasiti važnost trenutka. Smatra da njene izjave nitko ne treba doživljavati kao prijetnju.

No, Pusic je zbog svoje izjave zaradila i kaznenu prijavu, koju je, prema pisanju nekih medija, protiv nje podnio pokret "Za Hrvatsku - NE u EU". Oni se u prijavi, koju su predali Državnom odvjetništvu, pozivaju na 116. clanak Kaznenog zakona koji se odnosi na povredu slobode odlucivanja biraca.

U njemu, naime, piše: "Tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmicivanjem ili na drugi protuzakonit nacin utjece na biraca da na izborima ili prigodom glasovanja glasuje za ili protiv odredenog kandidata, odnosno glasuje za ili protiv opoziva, ili glasuje za ili protiv odredenog prijedloga u referendumu, ili uopce ne glasuje, kaznit ce se novcanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine".

Pravni strucnjak s kojim smo razgovarali, a koji je htio ostati anoniman, kaže da se ne sjeca u svojoj dugogodišnjoj praksi primjera da se itko pozvao na taj clanak. No, smatra da se u izjavi Vesne Pusic ne može govoriti o prijetnji ili ucjeni, koje moraju biti ozbiljne i ostvarive da bi se tako i zakonski tretirale.

- Njena izjava svakako nije korektna, cak je i kontraproduktivna, ali smatram da time nije ispunjeno bice, odnosno suština navedenog kaznenog djela. U njoj nema umišljaja, namjere, kaže naš sugovornik.

Kosor: Loša poruka

Jadranka Kosor ocijenila je lošom poruku ministrice vanjskih poslova Pusic da gradani nece dobiti mirovine ako ne izglasaju ulazak Hrvatske u EU.

- To svakako nije bilo dobro. Ta poruka nije dobra i to, bojim se, može neke ljude iritirati. Za vrijeme mog vodenja Vlade financije su bile u teškoj situaciji i znam što to znaci imati ili nemati za mirovine, imati ili nemati za place. Vjerojatno odluka Vlade da prije referenduma ne donesu ni jednu važnu odluku za državu je u tom kontekstu. Osobno, ucinila bih drugacije rekla je Kosor.

Referendum nema veze s mirovinama


Premijer Zoran Milanovic i njegovi ministri nerado su komentirali izjavu ministrice vanjskih poslova Vesne Pusic koja je "zaprijetila" da ce Hrvatskoj pasti kreditni rejting i da nece biti mirovina, ako ne prode referendum za EU.

- Ona je uvijek bila izravna, ali iskrena osoba, ovo je bilo jedno karikiranje. Ali, nemojte da ja sad komentiram, rekao je Milanovic.

Ministar financija Slavko Linic porucio je da referendum i mirovine ne treba povezivati, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic upozorio da su mirovine hrvatski sustav.


Podijeli: Facebook Twiter