Pusić u Londonu: Ulazak Hrvatske u EU veliki uspjeh

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko pristupanje Europskoj uniji bit će veliki uspjeh i predstavlja veliku priliku za stvaranje snažnijih veza između Hrvatske i Velike Britanije, ocijenili su hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezin britanski kolega William Hague nakon sastanka u srijedu u Londonu.

"Velika Britanija i Hrvatske suglasne su da ulazak Hrvatske u EU kao 28. članice predstavlja priliku bez presedana za obje zemlje da razviju snažnije veze između svojih vlada, gospodarstvenika i običnih ljudi", navodi se u zajedničkoj izjavi dvoje ministara.

Pusić i Hague su također naglasili da se zauzimaju za europsku perspektivu za sve zemlje zapadnog Balkana na temelju "striktnih, ali poštenih uvjeta", te su najavili jačanje suradnje dviju zemalja na razini EU-a.

Pusić, koja boravi u radnom posjetu Velikoj Britaniji, kazala je hrvatskim novinarima da je njezin sastanak s Hagueom bio odličan.

Govoreći o pitanju britanskog ratificiranja pristupnog ugovora Hrvatske i EU-a, koje je najavljeno za početak sljedeće godine, Pusić je kazala da "Hague smatra da postoji praktički konsenzus britanskih političkih stranaka o ulasku i spremnosti Hrvatske za ulazak u EU".

Pusić je rekla da je s britanskim kolegom razgovarala i o pitanju štediša Ljubljanske banke, zbog kojega je Slovenija zaprijetila blokadom ratifikacije pristupnog sporazuma RH-EU.

Ministrica Pusić se u srijedu u Londonu sastala i s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Chakrabartijem, te održala predavanje u sjedištu te institucije na temu "Hrvatska u EU-u". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter