Pusic u Istri ispred Kajina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da su predsjednicki izbori danas, SDP-ov kandidat Ivo Josipovic, s podrškom od 29,3 posto, osvojio bi prvi krug, pokazuje istraživanje agencije Puls provedeno za Tportal.hr na uzorku od 966 ispitanika u periodu izmedu 5. i 14. prosinca. U odnosu na istraživanje od prije mjesec dana, Josipovic je povecao svoju prednost za 1,2 posto, dok se u borbi za drugo mjesto koje vodi u drugi krug situacija opasno zahuktava. Nadan Vidoševic je, istina s nešto slabijim rejtingom (13,9 u odnosu na 14,4 posto prošlog mjeseca), za sobom ostavio Milana Bandica, koji je ulaznicu u drugi krug imao u prošlomjesecnom istraživanju. Bandicu, pak, za vrat opako puše Dragan Primorac, cija je potpora udvostrucena - s 5,2 posto u studenom, skocio je na 10,4 posto.

Gotovo identican skok, ali naniže, bilježi Andrija Hebrang - HDZ-ovog kandidata sada podržava 7,6 posto ispitanika, u odnosu na 12,2 posto proteklog mjeseca, što navodi na zakljucak da je dio HDZ-ovaca "prebjegao" u tabor odmetnutog bivšeg ministra. Na šestom mjestu nalazi se Vesna Pusic, s identicnom potporom kao proteklih mjeseci, dok lagani skok bilježe kandidati iz "donjeg doma" - Damir Kajin, Josip Jurcevic, Miroslav Tudman i Vesna Škare-Ožbolt, koje podržava oko dva posto birackog tijela. Ispod jedan posto podrške imaju samo Boris Mikšic i Slavko Vukušic, dok se u odnosu na studeni broj neodlucnih glasaca smanjio - sad ih je ispod 10 posto.

Istraživanje pokazuje da su dvije trecine Hrvata sigurne da ce 27. prosinca izici na izbore, a zanimljivo je promotriti da planiraju glasati prema demografskim karakteristikama. Vodeci Josipovic tako ima više izraženu podršku žena (30 posto) nego muškaraca (28 posto), dok Vidoševic, o cijoj fizickoj atraktivnosti se u kampanji naveliko raspredalo, podržava više muškaraca (15 posto) nego žena (13 posto). Žene su se zato, cini se, okrenule Primorcu - 13 posto njih podržava bivšeg ministra znanosti, dok je medu njegovim simpatizerima osam posto muškaraca.

Kad je rijec o obrazovanju, Ivo Josipovic favorit je visokoobrazovanih glasaca - cak 45 posto njih podržalo bi ga na izborima, a za njim slijede Nadan Vidoševic (12 posto) i Vesna Pusic (11 posto potpore). Analiziramo li podatke prema prihodima kucanstava, u oci upada tek jedan kuriozitet - Dragan Primorac je svojom agresivnom antikorupcijski orijentiranom kampanjom uspio pridobiti glasace s minimalnim primanjima (ispod 3.000 kuna) te kod njih kotira na drugom mjestu, iza Josipovica koji vodi i kod bogatijih (34 posto) i kod siromašnijih (26 posto).

Regionalna disperzija popularnosti pokazuje odredene nijanse - Josipovic prednjaci u svim regijama, u Slavoniji i Lici je drugi Bandic, u Istri, Rijeci i Gorskom kotaru Vesna Pusic ispred Damira Kajina. Zanimljiva je situacija u Dalmaciji - drugo mjesto sa 19 posto podrške glasaca cvrsto drži Dragan Primorac, znatno ispred Nadana Vidoševica (12 posto). Vidoševica bi, zato, u drugi krug poguralo glasacko tijelo Zagreba i sjeverne Hrvatske (po 16 posto).


Podijeli: Facebook Twiter