Pusić: Sve odluke oko arbitraže donijet će se vrlo brzo


- Sve odluke donijet će se brzo. Uputili smo pismo međunarodnoj arbitraži i tajniku međunarodnog arbitražnog suda te Europskoj komisiji, kao informaciju. Očekujemo brzu reakciju i odgovor. Mislim da će se u sljedećim danima to morati nekako razriješiti, odgovorila je tijekom svog jučerašnjeg boravka u Buzetu, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na pitanje razmatra li Hrvatska mogućnost izlaska iz arbitraže nakon što su slovenski susjedi prekršili prava arbitražnog suda.

- Nakon šokantnih napisa u novinama za koje se kasnije uspostavilo da izgleda da su zapravo i istiniti s obzirom i na činjenicu da su i slovenski arbitar i njihova pravna zastupnica dali ostavke, mi se u ovom trenutku fokusiramo sa svojim pravnim timom i pravnim savjetnicima te razmatramo sve mogućnosti. Mislim da je sada potpuno jasno i neosporno da je arbitražni sporazum bio vrlo dobar temelj za odluku, međutim iz nekih razloga predstavnici slovenske strane su odlučili da ga treba zaobići i raditi suprotno arbitražnom sporazumu. To je izašlo u javnost i sada kreiralo ovu situaciju. Mislim da to rješava sve dileme jer je očito iz nekog razloga, slovenska strana neovisno što je sporazum ratificirala sada na referendumu, zaključila, barem njezini predstavnici u arbitraži, da
sporazum za njih nije garancija da će postići onaj rezultat koji žele temeljem tog sporazuma, jer da su to mislili vjerojatno ga ne bi pokušavali zaobići i raditi suprotno sporazumu, istaknula je Pusić.

Potpredsjednica Vlade rekla je također da se upravo ispituje u kojoj je mjeri cjela građa tim događanjima kontaminirana, odnosno upropaštena gdje se ne može razlučiti do čega se došlo u pravilnom postupku, a što je rezultat ovih aktivnosti koje krše sporazum.

Zajedno sa potpredsjednikom HNS-a i ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, predsjednica HNS-a Vesna Pusić jučer je u Buzetu nazočila stranačkom druženju u jednom kafiću, organiziranom u
sklopu predizbornih aktivnosti za predstavnike istarskog HNS-a i članove HNS-ovog stožera 8. izborne jedinice. Odgovarajući na pitanja novinarima u kojoj je fazi sklapanje koalicije, Pusić je odgovorila: "Sad će, samo što nije. Finaliziramo neke dogovore. Malo smo prekinuli razgovore s obzirom na ovu najnoviju situaciju koja je primarne važnosti i ima prednost pred svim ostalim temama." (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter