Pusić: Spremni smo povući tužbe za Ljubljansku banku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija pozvala je u petak Sloveniju i Hrvatsku da hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke kako bi se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora mogla dovršiti na vrijeme.

"Doista je potrebno što je prije moguće da obje strane, ponavljam obje strane, hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke", izjavio je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, odgovarajući na novinarsko pitanje ostaje li Europska komisija pri svom stajalištu da je Ljubljanska banka čisto bilateralno pitanje koje ne bi trebalo imati bilo kakav utjecaj na proces ratifikacije.

Stano je dodao da "u ovom trenutku nije od pomoći bilo kakav potez, izjava ili ponašanje koje ne vodi prema uzajamno prihvatljivom rješenju za pitanje Ljubljanske banke".  

Komisija je dodala da je to njihova reakcija na izjave hrvatskog financijskog stručnjaka Zdravka Rogića, hrvatskog pregovarača za pitanje Ljubljanske banke, u današnjem hrvatskom tisku.

Jutarnji list u broju od petka objavio je među ostalim da je Rogić kazao da bi pristanak na slovenski zahtjev da se povuku punomoći dane Privrednoj i Zagrebačkoj banci i prije dogovora dviju zemalja "praktički značio da Hrvatska 278,8 milijuna eura poklanja Sloveniji". Po listu, Rogić je rekao da je "Slovencima govorio kako treba pronaći rješenje da bi se spriječio val sudskih presuda".

Slovenski radio: EK bi mogla posredovati

U Bruxellesu sve više gube strpljenje zbog Slovenije i Hrvatske odnosno zbog toga što još nema dogovora o Ljubljanskoj banci i njenim hrvatskim štedišama, kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, objavio je u petak slovenski radio.

"EU sve više gubi strpljenje" zato što još nema dogovora o Ljubljanskoj banci, navodi radio ilustrirajući to i izjavom europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea kako EU ne želi da "bilateralne mine" eksplodiraju tijekom pristupnog procesa te da je ova godina bitna u nastojanjima EU da sačuva kredibilitet procesa širenja.

Pitanje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU u Sloveniji je zbog političke krize ponovno postalo jednom od istaknutih političkih tema, osobito uoči sastanka stručnjaka za Ljubljansku banku, najavljenog za idući tjedan u Ljubljani, te susreta koji će u Bruxellesu na marginama europskih ministara vanjskih poslova imati šefovi diplomacija Vesna Pusić i Karl Erjavec.

Ministri vanjskih poslova dviju zemalja u Bruxellesu će idućeg tjedna pokušati naći "novi put za rješenje spora" oko Ljubljanske banke, no u Bruxellesu se "već neslužbeno govori o mogućnosti da u sporu kao posrednik nastupi Europska komisija, osobito ako Slovenija i Hrvatska spor ne bi riješile do proljeća", navodi slovenski radio. (Hina)

Pusić: Hrvatska je spremna povući tužbe!

Vesna Pusić, koja u Čileu sudjeluje na summitu Europske unije i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba, ponovila je da je Hrvatska spremna povući tužbe ako sa Slovenijom riješi to pitanje dogovorom.

"Mi smo opetovano rekli, a to potvrđujem i sada, da je hrvatska strana spremna povući slučajeve koji se vode pred hrvatskim sudovima, dakle punomoći bankama za te sudske postupke, ukoliko uspijemo sa slovenskom stranom dogovoriti alternativan način rješavanja problema", rekla je ministrica u Santiagu.

Istaknula je da iza takvog stajališta Hrvatska stoji i danas. 

Slovenija traži od Hrvatske povlačenje tužbe u vezi s Ljubljanskom bankom prije nego ratificira sporazum o ulasku RH u Europsku uniju.

Pusić je potvrdila da je za idući tjedan dogovoren sastanak sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem. Na tom će sastanku, rekla je Pusić, biti raspravljene različite mogućnosti i, kako se nada, naći će se rješenje."Mislim da smo vrlo blizu, mislim da postoji razumijevanje ozbiljnosti situacije s obje strane  i nadam se da ćemo to uspješno riješiti", zaključila je Pusić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter